АСТИГМАТИЗЪМ – ИМА ЛИ МЯСТО ЗА ПАНИКА

Д-Р ДИМИТЪР ГОЛЕВ – ЧЕТИВО ЗА 3 МИНУТИ

астигматизъмАстигматизмът е често срещано очно заболяване, което се коригира с помощта на очила, контактни лещи или оперативна намеса. При астигматизма се наблюдава неправилна извивка на роговицата на окото.

Когато светлината навлезе в очите на страдащите от астигматизъм хора, тя се пречупва в определена посока и осигурява видимост само към отделна част от фокусирания предмет. Независимо от разстоянието, на което се намират обектите, при наличие на астигматизъм те обикновено изглеждат размазани и неясни.

okoАстигматизмът може да бъде наследствен. Астигматизъм може да възникне и в резултат от натиска, който очните клепачи оказват върху роговицата на очите. Дължи се както на неправилната стойка, така и на работата в затворено и недобре осветено помещение, която изисква постоянно взиране.

Хората с астигматизъм често страдат от главоболие, преумора на очите и замъглено зрение, независимо от разстоянието, на което се намират предметите около тях. Въпреки че не е задължително изброените симптоми да са пряко свързани с наличието на астигматизъм, ако страдате от тях, най-добре се консултирайте със специалист, за да изолирате причината за тяхното проявление.

Тъй като заболяването се развива сравнително бавно, необходимо е да преминавате през очен преглед поне веднъж годишно. Ако страдате от умерена до висока степен на астигматизъм според индивидуалните ви нужди ще ви бъдат предписани подходящи очила или контактни лещи.

Станете нащ пациент – запазете си час при Д-р Димитър Голев – специалист по очни болести