Деликатни грижи за очите на бебето | Статия на д-р Димитър Голев

д-р димитър голевГолев

Окото е най-деликатният орган и е пряко свързан с централната нервна ситема. Грижата, която трябва да полагаме за очите на децата започва още с раждането и трябва да стане ежедневен навик.

Тъй като слъзните жлези при бебето отделят много по-голямо количество слъзна течност отколкото при по-големите деца и възрастните, слъзните каналчета често се запушват. Това най-често е причина за по-голямата предразположеност към инфекции и възпаления. Друга причина за уязвимостта на бебешките очи до навършване на 3-4 години е високата чувствителност на ретината.

Ето защо е необходимо от най-ранна възраст да свикнем и детето, и себе си със спазването на постоянна и правилна хигиена по отношение на очите.

Достатъчно е почистването на клепачите и мигличките да се извършва със стерилна марличка, напоена с преварена вода, физиологичен разтвор или дори с отвара от лайка. Посоката на промивката следва пътя от слепоочието към нослето. За да избегнем риска от прехвърляне на инфекцията от едното към другото оченце, важно условие е да извършваме почистването с отделни кърпички или марлички за всяко едно от тях.

За спонтанното отпушване на каналчетата благоприятстват леките и нежни масажчета от двете страни на нослето на нивото на очите. Редовните фрикции, най-много два пъти дневно, ще улеснят деткия организъм да се справи самостоятелно.

Трябва да се знае обаче, че при наличие на запушване на слъзните каналчета посещението при очен лекар е задължително. Той е този, който, ако е необходимо, ще препоръча специално лечение.

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково
  • 0877845799
  • гр.Харманли
  • 0887807667
  • гр.Димитровград

Ако имате конкретен въпрос, чувствайте се свободни да го зададете. Вижте страницата Контакти за повече информация

Д-р Голев