Какво лежи на дъното

Погледни ме в очите!

Д-р ГолевОчите наистина могат да крият тайни. Но трудно биха ги опазили от нас, обяснява офталмологът д-р Димитър Голев. Те са не само огледало на душата, а и на тялото с всички негови физиологични проблеми. В тях се отразяват белезите на всякакви заболявания – възпалителни, съдови, ендокринни. С тази уникална способност са надарени най-вече очните дъна. Затова не се чудете, ако неврологът, кардиологът или ендокринологът ви прати на преглед на очните дъна. В тях и само в тях понякога могат да бъдат открити важни отговори.

Какво лежи на дъното?

Очните дъна са богати на кръвоносни съдове, но не това ги прави ценен източник на важна информация. Те са единственото място, където тези съдове могат да се видят най-ясно и по състоянието им да се направи диагноза, доуточняване на диагноза, а дори и прогноза. Единствения видим нерв в човека се намира на очното дъно. Така по очните дъна може да бъдат разпознати заболявания като :

очно дъно Инфекции

като менингит, туберколоза, сифилис, СПИН.

Сърдечносъдови заболявания

и то в определен стадий на развитие, като хипертонията например. Може също така да се прецени рискът от инфаркт или инсулт.

Мозъчни заболявания

Тъй като кръвоносните съдове на очите са свързани с кръвоносните съдове на мозъка, прегледът на очните дъна е незаменим при различни видове смущения, които може да се дължат на заболявания или временни нарушения във функциите на главния мозък. При него се съди например има ли и доколко е сериозно мозъчно сътресение при травма. Той е едно от задължителните изследвания при случаи на колабиране без ясни причини. С него може да се постави дори диагноза тумор на мозъка.

Ендокринни заболявания

Очните дъна са в състояние ясно да откроят определен стадий на някои ендокринни заболявания, какъвто е диабетът.

Ретинопатията, например, е едно от най-тежките последствия на диабета, което засяга кръвоносните съдове на ретината. В резултат на промените, в съдовата стена той може да доведе и до ослепяване.

да виждаш гогато гледаш

Д-р Димитър Голев

Тел:0887807667

Ако имате конкретен въпрос, чувствайте се свободни да го зададете. Вижте страницата Контакти за повече информация