Кафето предпазва очите

 

Д-р Димитър ГолевЧетиво за 3 минути , Д-р Димитър Голев

Химикал, който се съдържа в кафето предотвратява влошаването на зрението и евентуална слепота. Американски учени, цитирани от в. “Дейли мейл”, установили, че кафето прекратява дегенерация на ретината, дължаща се на глаукома, остаряване или диабет, съобщава БТА.

Учените от Корнелския университет направили откритието, изследвайки антиоксидантните свойства на кафето. Кафето съдържа едва един процент кафеин, съставката, която ободрява, и основна причина за пиенето му. Освен него обаче, в тъмната напитка има от седем до девет процента хлорогенна киселина, която е силен антиоксидант.

Лабораторното изследване с мишки доказало, че кафето предотвратява дегенерацията на ретината. “Ретината е тънък слой от вътрешната задна страна на окото с милиони светочувствителни клетки и други нервни клетки, които получават и организират зрителната информация. Тя е и една от най-активните метаболитно тъкани, изискваща много кислород. Това я прави податлива на оксидативен стрес”, казва Д-р Димитър Голев.

Липсата на кислород и производството на свободни радикали води до увреждане на чувствителните тъкани. В случая това води до загуба на зрение. “Изследването е важно за изучаването на функционалните храни, т.е. за естествени храни, които са полезни за здравето. Кафето е най-популярната напитка в света и ние разбираме какви ползи носи”, допълва той.

От предишни изследвания е известно, че кафето намалява опасността от болестта на Паркинсон, рак на простатата, диабет, Алцхаймер и влошаване на когнитивните умения, поради напреднала възраст.

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково
  • 0877845799
  • гр.Харманли
  • 0887807667
  • гр.Димитровград

Ако имате конкретен въпрос, чувствайте се свободни да го зададете. Вижте страницата Контакти за повече информация

Д-р Голев