9 полезни храни за очите

Четиво за 3 минути – Д-р Димитър Голев

Здрави очи

В днешно време технологиите са навлезли дълбоко както в ежедневието, така и в работата ни. По цял ден прекарваме пред монитора улисани в поредната възложена задача. Сещаме се за здравето си чак, когато ни се случи нещо лошо.

Хубавата новина е, че можем да предпазим поне очите си с подходящ подбор на храни, полезни за зрението ни. Ето кои са най-препоръчваните за похапване плодове, зеленчуци и ястия за добро зрение.

очен лекарМоркови и сладки картофи
Естествено, че морковите са на първо място. Спомняте ли си как като малки мама все ви връчваше по един морков да гризкате и ви казваше, че така трябва, защото е много полезно за очите? И е била напълно права – съдържащите се в зеленчука бета каротин и антиоксиданти намаляват риска от различни заболявания на очите, в това число и на катаракта. Морковите са благодатни зеленчуци, които можете да включвате в различни ястия, салата и супи, какво и да похапвате сурови. Към тази група включваме и сладките картофи, които съдържат бета каротин.

очен лекарБроколи и брюкселско зеле

И двата вида зеленчуци съдържат голямо количество витамин С, който доказано е ключов антиоксидант, грижещ се за здравето на очите. Възможностите за консумация също са разнообразни – салати, супи, спагети, гарнитури, омлети.

храна за очиСпанак
Цели четири съставки, полезни и предпазващи очите ни съдържа спанакът – витамин С, бета каротин, и огромни количества от полезните антиоксиданти лутеин и зеаксантин. Те абсорбират между 40 и 90% от вредните слънчеви лъчи и точно това е причината да действат като слънцезащитен крем за очите. Консумирайте без ограничения – салати, готвени ястия, супи…

Сьомга и сардинисьомга за здрави очи
Научни изследвания са доказали, че редовният прием на храни, богати на омега-3 мастни киселини защитават малките кръвоносни съдове, разположени в окото. Сьомгата и сардините съдържат най-много от тях, но това не ви пречи да си похапвате и други морски деликатеси и риба. 100-150 грама е препоръчителното седмично количество.

щраусово месо за очитеЩраусово и пуешко месо
Щраусовото и пуешкото месо са чудесни и здравословни заместители на телешкото, пилешкото, агнешкото и свинското. Те са нискокалорични и същевременно съдържат достатъчни за организма и много полезни за очите протеини, цинк и желязо. Можете да ги готвите, да ги хапвате в сандвичи или да слагате в салати.

да виждаш гогато гледашД-р Димитър Голев

Тел:0887807667

Ако имате конкретен въпрос, чувствайте се свободни да го зададете. Вижте страницата Контакти за повече информация