Алергия на очите

Обикновено симптомите на алергичния конюнктивит засягат и двете очи. Те включват: червени, сърбящи, парещи и сълзящи очи. Клепачите може да са отекли и зрението може да е размазано. Може да има гъста, слузеста течност в очите.

Описание на състоянието
Очната алергия или алергичният конюнктивити може да причини сърбеж, зачервяване и сълзене на очите. Прашецът, прахта, плесента, космите от домашни любимци и другите алергени могат да предизвикат реакция на най-външния прозрачен слой на окото, наречен конюнктива. Конюнктивата може да бъде раздразнена и възпалена от различни дразнители като например дим, парфюми или замърсяване. Очните алергии често се появяват заедно със сенна хрема (алергичен ринит). Макар, че не са сериозен медицински проблем, очните алергии могат да са много досадни и да създават сериозен дискомфорт. Лечението с капки за очи и таблетни форми на лекарства против алергия оказват благоприятен ефект и подобряват значително симптомите.

Какво да очакваме
Повечето хора с алаергичен конюнктивит имат симптоми само през определени моменти от годината – например през есента или пролетта. Други имат симптоми през цялата година. Може да имате хрема, кихане и други симптоми на носна алергия (алергичен ринит) едновременно. Лечение с капки за очи и таблетни лекарствени форми ще облекчи симптомите и ще помогне за потискането на алергичната реакция, която ги причинява. При много упорити алергии може да се опита лечение със сенсибилизация или имунотерапия. Опитвайте да намалите контакта с възможни алергени, ако е възможно. Ако имате симптомите на очна алергия, но в миналото не сте имали алергии, посетете лекар. Може да имате инфекция, която се нуждае от лечение.

Алергията е реакция на свръхчувствителност на целия организъм. В тази връзка ако един човек има кожна екзема, не може да се каже, че има само алергия на кожата – възможно е и други тъкани да реагират при следваща среща с алергена.
В очите алергичната реакция се проявява като конюнктивит, като може да се засегне и роговицата. За разлика от обичайния бактериален конюнктивит, при който има дразнене, секрети и зачервяване, при алергичния конюнктивит симптомите са свързани основно със сърбеж, зачервяване и сълзене – от леки до силно изразени.

Лечение:

  • Отстраняване на алергена – ако е намерен такъв
  • Подсилване на имунната система

Използване на препарати които потискат отговора на организма към съответния алерген. Съществуват препарати който действат като подтискат химичните вещества  като простагландини, левкотриени и хистамин и също така повишават стабилността на мастоцитите.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *