Бременността и очите

Четиво за 3 минути – Д-р Димитър Голев

Преди години заболяванията на очите се приемаха за категорична причина или оправдание да се ражда със секцио. Съвременната офталмология обаче има нов поглед към тези проблеми през 9-те месеца.

Има редица общи заболявания с очна изява, които могат да се влошат по време на бременността – захарен диабет, бъбречни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза, имунологични проблеми  разказва Д-р Димитър Голев. Това налага редовно проследяване на общото и очното състояние на бременната. От друга страна при жените с диагностициран очен проблем – диоптри, глаукома, заболявания на ретината и т.н., посещенията при офталмолог са задължителни. Заблуда е да се смята, че само при късогледството се наблюдават промени в ретината. Същите дегенерации могат да имат и жените, които са с далекогледство или астигматизъм. Затова и в такива случаи прегледът на бременната също е желателен.

Как се решава дали раждането да е секцио?

Всичко зависи от състоянието на ретина на конкретната жена. Никога не трябва да се рискува, ако има реална опасност ретината да се отлепи от напъните при естественото раждане, и затова консултацията с офталмолог е задължителна. Едва тогава може да се вземе решение за вида на раждането. При прегледа зениците се разширяват със специални капки за около 20 минути. След това се изследват всички части на периферията на окото.

Ретината е нашата зрителна ципа, която е и най-вътрешният слой на очите ни.

При напъните в ретината се образува дупка, стъкловидното тяло преминава през нея и отлепя абсолютно всичко наоколо по силата на тежестта. Така отлепената ретина не се изхранва и не след дълго време престава да функционира. Ако ретината се отлепи и това засегне центъра, зрението е нула. За залепването й следват една или повече операции, без гаранция за възстановяване на нормалното зрение.
Опасни симптоми

При оплаквания от черни подвижни точки, запетайки или косъмчета пред окото, когато гледаш към бял лист хартия или бяла стена, е редно да се направи преглед от очен специалист. Ако на тъмно имаш усещането за светлина, за „светкавици“, това е знак, че ретината се тегли и има голяма опасност да се скъса. В този случай веднага се консултирай с офталмолог.

Нужно е да знаеш…
Грешно е да се ръководим само от диоптрите

Връзката между диоптъра и състоянието на ретината не е директна. Не се заблуждавай, че при минус 2 диоптъра нямаш нужда от преглед при офталмолог. Има случаи, когато диоптърът е малък, но цялата ретина е де генеративно променена.
Тогава раждането със секцио е задължително. Възможно е при минус 6 диоптъра ретината да е достатъчно здрава, за да се разреши раждане по естествен път.

ОЧЕН МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР Д-Р ГОЛЕВ

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково, бул.България 43
  • 0887807667
  • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
  • 0877845799
  • гр.Харманли, бул. България 46

ЗА ДА ЗАПАЗИТЕ ЧАС ЗА ПРЕГЛЕД ОНЛАЙН НАТИСНЕТЕ ТУК!

Ако имате конкретен въпрос, чувствайте се свободни да го зададете. Вижте страницата Контакти за повече информация

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *