Увреждат ли се детските очи от телефони и компютри ?

Когато някое дете има проблем с очите, родителите често ми задават въпроса “да спрем ли на детето гледането на телевизия, ползването на компютър или телефон? Как детето ми е получило тези диоптри? “.

Тази тема е доста дълга и ще се опитам да я систематизирам по възможно най-разбираем начин за родителите.

Претоварването на очите може да доведе до:

  1. Късогледство при децата.
  • Прекаленато гледане във видео дисплеите ( повече от час – два на ден ) пренатоварва очите максимално. Децата, които са по – чувствителни или имат генетична предразположеност ,в този случай лесно могат да станат късогледи или миопи. За да се успокои окото от пренатоварване, единственият начин е то да стане късогледо.
  1. Задълбочаване на далекогледство при децата
  • Почти всички деца се раждат леко далекогледи и е нормално след третата – четвъртата година окото да е израстнало и да няма нужда от диоптри. В доста случаи това не се получава и децата след тази възраст имат остатъчни диоптри и когато са изразени е нужно те да се коригират. Прекаленото позване на видео дисплеи при тези деца може да доведе до силно главоболие, което е възможно и да се задълбочи до такава степен ,че да създаде тикове или детето да отказва да чете книги и да пише домашни .

Прекомерното използване на телефоните води до свръхнатоварване на очите. Това е понеже дисплеят е много малък , шрифта е дребен и разтоянието за ползване е на 20-25см от очите.

При компютрите дисплеят е по-голям и разстоянието е по-голямо ,но пак облъчването от синята светлина е огромно . Нека да напомня ,че синята светлина е враг номер едно за очите. За повече информация по тази тема прочетете статията ми тук!

Какво трябва да направим за да запазим очите здрави на децата. Не е нужно да спрем ползването им на компютри или други видеодисплеи . Тази мярка е доста крайна и води до технологичното изоставане на детето. Нека не забравяме ,че бъдещето е в технологиите и ограничавайки детето по този начин ,ограничаваме и развитието му.

Това което трябва да направим е да предпазим детските очи от синята светлина чрез ползване на предпазни очила и да ограничим времето на престой пред видеодисплей – не повече от час до два максимум на ден. Ако детето има изписани очила от очен лекар, силно е препоръчително да ги ползва за да развива зрението си.

Всяко дете трябва веднъж годишно да посещава очен лекар. Вижте повече по тази тема на този линк!

При бебетата е желателно да се направи очен преглед на 6 месечна възраст . Ако се питате как е възможно да стане това – ние разполагаме с детски скенер , който само с един поглед на детето в него ние научаваме дали детето вижда, има ли мързеливо око , има ли кривогледство и какви диоптри има с точност 100 %. Научете повече за датския скенер на този линк !

ОЧЕН МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР Д-Р ГОЛЕВ

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково, бул.България 43
  • 0887807667
  • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
  • 0877845799
  • гр.Харманли, бул. България 46

Ако имате конкретен въпрос, чувствайте се свободни да го зададете. Вижте страницата Контакти за повече информация