Всяко четвърто дете има очен проблем

ПО СТАТИСТИКА ВСЯКО ЧЕТВЪРТО ДЕТЕ ИМА ОЧЕН ПРОБЛЕМ  СЪОБЩАВА Д-Р ДИМИТЪР ГОЛЕВ

Всеки родител трябва да има набор от знания за възможните проблеми със зрението при децата. Профилактичните прегледи са гаранция за ранното им откриване и успешно лечение. Още повече, че зрението е едно от петте сетива и има важна роля за развитието на детето в училище. При периодичните очни прегледи може да се открие късогледство, далекогледство и/или астигматизъм, преценява се дали очите се развиват правилно или, има мързеливо око, кривогледство или друго нарушение на т.нар.бинокулярно зрение, което няма да позволи обектите в пространството да бъдат правилно и нормално възприемани от мозъка.

В ранните години трябва да сте сигурни, че двете очи на детето работят в екип. При най-малки съмнения, посетете очен специалист. В противен случай зрението може да остане лошо през целия живот. Според статистически данни на офталмолози 5-10% от децата в предучилищна възраст и 25% от учениците имат очен проблем. Това е всяко четвърто дете! Експертите от Световната здравна организация (СЗО) отбелязват, че 2% от детската популация страда от “мързеливи очи”. Очен център “д-р Голев” разполага с най – модерната апаратура за проверка на зрението дори и на бебета. Според Американската оптометрична академия първият очен преглед при деца трябва да бъде направен на 6-месечна възраст, след това на две, три  години и преди да постъпи детето в училище. За учениците препоръките са за преглед са веднъж годишно.

Децата, които имат очни проблеми, трябва да бъдат преглеждани според лечебния план на очния специалист“, съветва офталмологът д-р Димитър Голев от Димитровград. Той изброява следните симптоми за възможни проблеми със зрението на децата от 3 до 6-годишна възраст:

1. Сяда твърде близо до телевизора
2. Държи книгата много близо
3. Криви си главата, за да вижда по-добре
4. Присвива си очите и е чувствително към светлина;
5. Често има сълзене;
6. Затваря едното си око, за да чете или гледа телевизи;
7. Избягва занимания, които изискват по-добро зрение наблизо като рисуване и четене или надалече – различни игри;
8. Оплаква се от главоболие или уморени очи.

Заведете детето си на очен преглед при лекар, ако забележите, който и да е от тези симптоми, призовава д-р Голев. В Димитровград и тази година ще има безплатен скрининг на децата . Прегледите обикновено са в началото на  септември.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *