Развитието на катаракта (перде) е част от стареенето. Тя представлява помътняване на очната леща. Нормалната леща е прозрачна и фокусира светлината в задната част на окото разказва Д-р Димитър Голев – началник на Очна клиника “Голев” . Когато се развива катаракта, зрението намалява. Повечето хора с катаракта имат такава и на двете очи, но понякога едното е с по-лошо зрение, защото всяка катаракта се развива в различна степен.

Ето някои от симптомите на катарактата:

-Замъглено виждане.

-Промяна в начина на възприемане на цветовете.

-Проблеми с нощното шофиране, поради заслепяване от насрещно движещите се.

-Проблеми със заслепяване от слънчевата светлина и лъчението на други светлинни източници.

-Двойно виждане с едното око.

Хирургичното лечение на катарактата се състои в премахването на помътнялата леща и заменянето и с изкуствена такава. Преди развитието на съвременната микрохирургия с вътреочни импланти изходът от катаракталната хирургия е бил доста по-лош от този в наши дни. Очните хирурзи е трябвало да чакат катарактата да „узрее”, т.е. да помътнее в значителна степен, преди да предложат интервенция за премахването и.

В днешно време катарактата се оперира в доста по-ранни стадии от развитието й, като по този начин се намалява рискът при хирургичната интервенция.

Не бива да се чака пердето да узрее и зрението на намали повече от 70 % за да се извърши операция на катаракта, разказва началникът на Очната клиника “Голев”, Д-р Димитър Голев.

Изчислението на вътреочната леща е от голямо значение . При твърдите пердете изчисляването на новата вътреочна леща става посредством А-ехограф, при който прецизноста е 95% . При началната катаракта или по – меките пердета изследването може да стане чрез прецизен лазер при, при което точноста в изчислението наближава 100%. За това е важно при наличие на катаракта тя да бъде отстранена възможно най- бързо

Хирургичното лечение на катаракта става посредством апарат Факоемулсификатор или накратко ФАКО . Очен център “ Голев” разполага с най-добрият в света и България ФАКО апарат Stellatis Ellite на марката Bausch & Lomb с адаптивни флуиди. На 30000 оперирани пациенти при нас вече се радват на кристално зрение.  Ние работим с висококачествени лещи на световно известни фирми даващи доживотна гаранция и сертификат за качество.

Очна клиника “Голев” Разполага с най-модерната апаратура за диагностика и лечение, както на катаракта на очите така и на всички останали заболявания.

ОЧНА КЛИНИКА “ ГОЛЕВ ”

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково, бул.България 43
  • 0887 807 667
  • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
  • 0877 845 799
  • гр.Харманли, бул. България 46