Какво говорят очите за вашето здраве – статия на Д-р Димитър Голев

Статия на Д-р Димитър Голев

Има поговорка която твърди, че очите са прозорците на нашата душа. До сега не е известно от къде произлиза тази поговорка и кой за първи път я e казал но знаем със сигурност, че очите ни могат да разкажат много за нас и да покажат какво е нашето здравословно състояние. Така, че взех решение да споделя моите наблюдения с Вас.

Ечемик на окото

Ако често Ви излизат ечемици това означава, че вероятно имате скрити диоптри или някое по сериозно възпаление на очните жлези и трябва да посетите очен лекар.

Разреждане или загуба на веждите

Има много причини за загуба на вежди: стареене, стрес или недостиг на хранителни вещества. Алопеция ареата или петнисто оплешивяване може да бъде друга причина въпреки, че засяга не повече от 0,1% от населението.
Честа причина за загуба на вежди е хипотиреоидизмът – остър недостиг на тиреоидни хормони, които в екстремни случаи могат да доведат до загуба на коса. Така, че ако косата ви изтънява, по-добре е да посетите Вашия лекар и да проверите състоянието на щитовидната жлеза.

Замъглено зрение

Много от нас прекарват часове на компютри вкъщи или на работното място. При фокусиране по време на работата рядко примигваме, което държи нашите очи сухи. Има и много други причинители на червено око както бактериални, алергични конюнктивити или повишено вътреочно налягане. При това състояние е препоръчително да потърсите лекарска помощ.

Тъмни петна

Плашещо е да забележите сляпо петно в зрението си. Това може често да сочи мигрена с аура, особено ако картината, която получавате е съпроводена с блестящи точки или вълнообразни линии. Обикновено слепите петна вървят заедно с главоболието.
Ако тези симптоми Ви звучат познати на вас обадете се на Вашия лекар, за да се направят допълнителни изследвания.

Изпъкнали очи

Ако осетите, че големината на очите се променя с времето и стават по изпъкнали много вероятно е да имате проблем с тироидната жлеза т.е вероятност, че тя е в хиперфункция. Един от симптомите е трудното затваряне на очите. Ако имате такива симптоми трябва задължително да посетите вашият лекар.

Жълти склери

Всеки един от нас прекарва малко или повече време пред огледалото и е малко вероятно да изпуснем този проблем. Пожълтелите склери са признак за нарушена чернодробна функция, която може да е следствие на хепатит или други заболявания на черния дроб. Ако видите, че бялото на окото пожълтява незабавно потърсете помощ.

Замъглено зрение при диабет

Хората с диабет трябва да обръщат специално внимание на тяхното здраве. Доброто зрение е важен показател при диабетиците, че кръвната захар е добре контролирана. При повишена кръвна захар може да се стигне до диабетна ретинопатия – състояние причинено от увреждане на кръвоносните съдове на очите което може да причини замъглено зрение. Ако имате такъв проблем потърсете помощ от специалист.

Двойно виждане

Всяка промяна в зрението трябва да ни алармира да потърсим незабавно помощ. Ако забележите, че зрението ви става двойно това може да е признак на много високо кръвно, инсулт, проблем с хипофизата и понякога двойното виждане може да бъде причинено от рак на главата.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *