Как да защитим детските очи от вредните лъчи

Статия на Д-р Димитър Голев – офталмолог

Плоските компютърни и телевизионни екрани, смартфони, таблети и др. дигитални устройства излъчват синя светлина. Тя е налична в слънчевия спектър, излъчва се също и от луминисцентните лампи. При повишени нива или продължително излагане има вреден ефект върху очите, предизвиква очни раздразнения и умора, в следствие на което нормалното око става късогледо, което е факт

Нормално ириса леко променя формата 15 до 20 пъти на минута. Повечето LCD и LED монитори са от (75 до 100Hz) и при продължителна работа усилват трептенето на ириса от над 50 пъти,  което допълнително натоварва очите и води до зрителна умора.

Има специални покрития върху стъклата за очила, които не допускат синята светлина да достига до очите.

Очила се препоръчват не само при работа с компютър, но и при гледане на телевизия и четене. Те са предназначени не само за деца, но и за младите „програмисти”, които са с перфектно зрение, за профилактика. Освен това тези очила влияят благотворно и на детската психика. Именно защото след дългия престой пред компютъра без специални очила, децата стават нервни и раздразнителни. Индивидуално подбраните очила са в състояние напълно да неутрализират негативния ефект от компютъра.

Освен това очилата трябва да са:
*леки, здрави; материалът, от който са изработени, да не предизвиква алергии
*комфортни и удобни
*да осигуряват достатъчна видимост

При избора на детските очила е много важно да се обърнете към очен специалист, който ще ви помогне да направите правилен избор на очила, като в същото време се вземат предвид и всички индивидуални особености.

Д-р Димитър Голев

Тел:0887 807 667

гр.Димитровград

0877 845 799

гр.Харманли

Ако имате конкретен въпрос, чувствайте се свободни да го зададете. Вижте страницата Контакти за повече информация

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *