Как диабета може да доведе до слепота?

Диабетната ретинопатия е най-честата причина за слепота при възрастова група от 20-74 години по данни на световната здравна организация , разказва Д-р Димитър Голев – специалист по очни болести . През втората декада от заболяването над 90% с диабет тип 1 и над 50% с тип 2 развиват диабетна ретинопатия.

Ще се опитам накратко да обясня какво представлява диабетната ретинопатия, как може да причини слепота и как се лекува.

При повишено ниво на кръвна захар най-често страдат кръвоносните съдове в организма , особенно най-малките т.е микрокапилярите. Микрокапилярите изхранват ретината на очите. Следствие на увреждането на съдовете се променя и трофиката им на хранителните въщества към ретината, съдовете започват да пропускат под и в ретината неконтролируемо , следствие на което се оформят кръвоизливи, оток на ретината или макулата. Организма отчита, че има проблем с кръвоносните съдове и изхранването на ретината и в желанието си да компенсира започва да оформя нови кръвоносни съдове и нови и нови и нови…. т.н неосъдове,  които растат неконтролируемо и водят до отлепване на ретината и слепота. Народно казано организма в случая прави на окото за съжаление МЕЧЕШКА УСЛУГА. Това състояние представлява диабетна ретинопатия.

Има доста какво да се говори по тази тема ,но искам да съм максимално кратък колкото мога и да дам акцент на най – нужните неща.

Имате диабет. Искате да се предпазите от диабетна ретинопатия?

Да! Това е възможно и в най-голяма степен зависи от ВАС . На първо място поставям добрият контрол на кръвната захар. Няма очен лекар, който да постигне успех в лечението на пациента с диабетна ретинопатия без пациента да сътрудничи. Дисциплината в подържането на добри нива на кръвната захар е ключът към предпазването от диабетна ретинопатия или спирането на нейната прогресия. Препоръчително е редовно посещение на ендокринолог и профилактично на офталмолог независимо дали имате диабет тип 1 или диабет тип 2.

Над 70% от пациените, които най-често постъпват  при нас вече имат диабетна ретинопатия. Много често за съжаление същата е останала  незабелязана или неправилно лекувана от някой друг лекар поради липса на знания и апаратура.

Да! Няма как да си доверите очите при лекари с апаратура от времето на “БАЙ ТОШО” и да очаквате качество в диагнозата и лечението. Да не приказвам и за пациентите, които си правят очила в някои оптики, където даже лекар не ги преглежда ,а ОПТИК или МАГАЗИНЕР, БЕЗ МЕДИЦИНСКО ОБРАЗОВАНИЕ. С уважение към тяхната професия ,но не мисля че е правилно да упражняват лекарска дейност без лекарска диплома. Ако някой от колегите пропусне да ви провери очните дъна ,учтиво го помолете да ви направи пълен очен преглед . Повечето от очните заболявания се откриват на профилактичен очен преглед от ОФТАЛМОЛОГ! 

И така, нека да не се отклоняваме от основната ни тема, стигнахме до въпроса може ли да се лекува диабетната ретинопатия?

Да! В повечето случаи можем да лекуваме диабетната ретинопатия и всичко зависи от това  в какъв стадий се намира, възрастта на пациента, продължителността на диабета и естествено от обема на пораженията, които вече са причинени.

В зависимост от стадият на диабетната ретинопатия лечението е по няколко начина : Лазер лечение , медикаментозно и оперативно лечение.

Ооо да ЛАЗЕР лечение… Звучи доста интересно . Как да изберем правилният лазер? 

Отговорът е, че има разлика от лазер до лазер , въпреки че всички си приличат на външен вид. Също както при колите. Всички имат 4 колела ,но въпреки това те са доста различни. Повечето лазери в България не могат прецизно да обработят ретината поради една проста причина , че за добра обработка на новите съдове имаме нужда от МНОГОЦВЕТЕН лазер със зелена, червена и жълта светлина или повече лазерни апарати с тези цветове. Също така доста е важно апаратът да не е стар понеже старите лазери нямат мощност и са износени от прекалената им употреба. Помислете така: Има разлика в технологията на колите преди 20 години и сега нали?  Няма да изпадам в подробности повече по тази тема.

Ако имаме предварителен подробен анализ на заболяването с високо специализирани уреди като ОСТ, Ангио- ОСТ, ФА и др. можем прецизно с правилните лазери да обработим ретината с почти нулева опасност от изгаряне на слоят от нервни нишки върху ретината, което често се случва при обработка на ретината с едноцветните или стари лазери. Допълително лазер – терапията е цяла наука , за което си изисква и специално следдипломно обучение и сертификат, който се дава само от медицински университет.

Ние в Очен медицински център Д-р Голев разпозагаме с доказано най-добрият световно и последен модел на Цайс (Zeiss Visulas Trion), троен лазер (зелена, червена и жълта светлина на лъча) с опция VITO , което позволява обработка на ретината с множествено коагулати наведнъж  ( повече точки на обработка от лазера).

Медикаментозното и хирургично лечение ще остане обект на обсъждане в някоя друга моя статия. Мисля че бях максимално кратък. Надявам се , че статията ми е била полезна!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *