Кои храни са полезни за очите

Статия на Д-р Димитър Голев

Всеизвестно е, че чрез очите мозъкът ни получава около 90 % от информацията, която му е необходима, за да възприема, обработва и установява онова, което се случва в околния свят. Открай време хората се опитват да се грижат за зрението си.

Ако се придържаме към следващия списък от храни , очите ни ще бъдат по-здрави и защитени.

*Моркови: Витамин А е много добър за здравето на очите, тъй като съдържа бета-каротин антиоксидант, който помага да се поддържа един остър поглед. Моркови – правилният избор за попълването на витамин А в организма. С изключение на морковите, този витамин в достатъчни количества се съдържа и в зелето и марулята. Дефицитът на витамин А може да доведе до нощна слепота. Спанак:

*Спанакът предпазва очите от всякакви болести. В спанака се съдържа каротеноид, наречен лутеин. Той предпазва очите от катаракта.

*Плодове: Плодове като киви, портокали, боровинки са богати навитамин С. Както знаете, витамин С премахва от тялото свободните радикали, които могат да влошат зрението. Соеви храни: Соята съдържа незаменими мастни киселини, фитоестрогени, витамин Е и естествени противовъзпалителни вещества, които са полезни за очите. Соевите храни като соево мляко, соеви зърна, соево кисело мляко прекрасно подобряват зрението.Зехтин и зърнени храни също са добри за очите, поради наличието в тях на големи количества витамин Е.

*Чесън: Чесън – една прекрасна храна за възстановяване на ясен поглед. Той съдържа сяра, чийто положителните ефекти върху очитеса добре известни. Лукът също е богат на сяра.

*Кайсии: В кайсията имам много витамин А, който предпазва очите от отрицателните свободните радикали. Те също съдържат каротеноиди, които подобряват зрението.

*Яйца: Ако сте фен на яйца, имате добри новини. Яйцата са много полезни за очите. В яйца, съдържащи сяра, лутеин, цистеин аминокиселини. Те също така защитават очите от катаракта.

*Сьомга и сардини: те имат много омега-3 мастни киселини, коитоимат положително влияние върху зрението. Рибата е основен източник на омега-3 мастни киселини.

*Броколи: Броколи не само подобрява зрението, но и защитаваточите от катаракта. Броколите съдържат лутеин и са много полезни задобрата визия. В допълнение, лутеина защитава очите клетките от свободните радикали.

*Черният шоколад: Съдържа флавоноиди, които защитават кръвоносните съдове в окото.. Имайте предвид обаче, че този ефект дава само чист черен шоколад, без добавки.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *