Колко е важна новата апаратура при очния преглед

Статия на Д-р Димитър Голев – очен лекар

Ще започна с една кратка история за първия по – модерен инструмент за изследване на очите. Преди 1851 година е било невъзможно лекарите да огледат очно дъно на жив човек. Те са го наричали тъмна камера не случайно понеже никой не е могъл да погледне вътре в него на живо. Лекарите са установявали проблема на очите на пациента чак след направената дисекция на окото. И така 1851 година настъпва първата революция в очните заболявания с откритието на първия офталмоскоп от Hermann von Helmholtz’s и го е наименувал очно огледало.

Името му се променя в офталмоскоп след няколко години . Окото е орган който за да бъде добре изследван се изисква модерна апаратура . Много заболявания могат да бъдат пропустнати, ако нямаме нова и модерна апаратура. По рано очния преглед е бил сведен до изследване на диоптър. Сега апаратурата и технолагията са с много крачки напред. Пациентите са по информирани покрай новите технологии и имат бръз достъп до информация чрез интернет и социалните мрежи. Много от старите методи вече влизат в историята на очните заболевания. Ще се постарая да ви преставя няколко . Нека ви покажа каква част от очната апаратура имаме в 21 век!

95% от очните заболявания са рефракционите аномалии, които се коригират с диоптър.

Прецизно изследване на диоптър

За прецизно изследване на диоптър ние имаме нужда от дигитален фороптер.

Дигиталния фороптер се състои от 3 части глава със набор от свички корекционни стъкла и компютър който контролира дигитална зрителна таблица отсреща. Пациета трябва да погледне чрез отворчетата и лекаря чрез компютър контролира промяната на диоптрите с точност 99% . Уникалноста на дигиталния фороптер се крие във възможностите му да открива скрити диоптри, кривогледство. Добре обучен очен лекар почти не използва капки за разширяване на зениците използвайки този метод.

Дигитален фороптер

фороптер Старият метод на изследване е чрез тестова рамка,набор от корекциони стъкла, огледало и показалка за числата 🙂 .

Стар метод за корекция на диоптър

Недостатъците на този остарял начин на преглед са много. Прегледа се проточва във времето , пациентите се уморяват и спират да различават промените на стъклата след време, стъклата често са изцапани и почти е невъзможно прецизна корекция на кривогледство и астигматизъм

Сега ще обърна внимание и на компютъра за обективна диагностика на диоптрите т.н Авторефрактометър

Повечето пациенти не правят разлика между различните видове компютри за диагностика на диоптър. Почти всички изглеждат еднотипно. Поставяте си брадичката , челото опира на статива и гледате в балон или в къщичка. Не се срамувайте да попитате коя година е произведен компютъра и поискайте да ви покажат датата на производство на машината. Срамно е за очния лекар ако машината е по стара от 3 години. Датата на производство се намира някъде на тялото на уреда на видимо място.

Нов модел авторефракто-кератометър

Предимствата при новия компютър за диагностика на диоптрите са много. Максимално прецизен с новата waveform технология , бърз , лесен за работа от страна на очния лекар. Освен, че дава резултат за диоптрите и прецизно показва астигматизъма и градусите може да ни даде информация и за ъгъла на роговицата, което е много полезно за правилно изписване на контактни лещи. Относно последното очаквайте нова статия.

Стар модел на авторефрактометър

Освен, че изглежда подобно няма нищо общо с новите модели. Не бих препоръчал на никой да седне на подобен тип уред . Бих предпочел на ръка да потърся диоптъра вместо да се вслушвам в информацията на уреда която даже не би могла да ми бъде като ориентир. За това повтарям не е срамно да потърсите годината на произвиодство на уреда . Престъпление е ако очен лекар ви преглежда с подобна апаратура.

Има и още много различни уреди за които бих могъл да ви разкажа но ще се наложи да изкарате цял ден пред компютъра за това ще ползвам само снимки за да ви ориентирам.

Диоптромер

Представлява уред за снемане да диоптъра от старите очила. Най – често преди прегледа очния лекар има нужда да премери старите очила които служат като ориентир при изписавнето на новите диоптри.

Нов модел дигитален диоптромер

Дава възможност за прецизно изследване на старите очила на 100% , на покритията на стъклата и UV защитата както и изследване на диоптъра на контактни лещи и прогресивни очила.

Стар диопромер за изследване на очилата

Напълно ръчен начин на проверка на диоптри. Непрецизен метод за проверка на диоптрите до степен няколко човека да измерват едни очила всички би дали различна информация на диоптрите.

Заключение!

Очите са може би най-важният орган при човека. Грижете се за тях за да ви служат добре винаги. Изберете правилно вашият очен лекар.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *