Колко е вредна синята светлина за очите?

Д-р Димитър Голев – Четиво за 3 минути

Днес ще говоря малко за синята светлина – как въздейства върху очите и как да се защитим от нея. Наскоро, след множество научни изследвания ,разбрахме че синята светлина била много специална. Контролира съня ни, дава ни енергия, лекува и може да ни причини няколко вида рак. Това последното не го очаквахте, нали.

Много от вас знаят как горе долу работи окото. Благодарение на над 130 милиона фоторецепторни клетки в ретината (пръчици и конусчета), мозъкът използва светлината ,за да изгради образи. Да обаче наскоро (през 1998 година) един учен на име Ignacio Provencio открива нов фоторецептор наречен Меланопсин (Melanopsin).
Не ми се влиза в детайли, но Меланопсинът не участва в разпознаването на цветовете. Той разпознава дали е ден или нощ и по този начин регулира биологичния ни часовник.

И може би се чудите как го прави? Точно така .Чрез синята светлина.
Меланопсин,ът реагира на светлина с дължина на вълната 460-480nm, т.е. синьо.
Напоследък постоянно се правят проучвания за ефекта на синята светлина върху тялото, как да я използваме за контролиране на настроението, на съня и т.н.


Това, което е доказано и за което ви обяснявам всички тези неща е, че вечер е вредно да гледаме синя светлина. А кое излъчва синя светлина? Точно така всичко! Компютърът, телевизорът, LCD и LED навсякъде около нас. Само електрическата крушка все още става. Евала на Томас Едисън. Колкото по близо се намираме до източника на синя светлина ,толкова е по – вредно за очите , което ще рече ,че уредът с най-силен интензитет на синя светлина е – погледнете картинката  по- долу.

Да точно така компютърния монитор . Таблетите и телефоните също така не са за пренебрегване ,тъй като постоянно увеличават размерите  на екраните им ,а и яркоста на синята светлина.

От тук тръгва и въпросът как да се предпазим от синята светлина. На пазара съществуват очила – стъкла с компютърна защита т.е защита срещу синята светлина.

Покритието на очилата блокира синия спектър на 100% и по този начин не позволява на синята светлина да проникне по очното дъно и да причини увреждания. Особено важно е децата да носят очила със такава защита, тъй като проучванията показват, че  продължителното излагане да детските очи на синя светлина води до отключване на КЪСОГЛЕДСТВО.

ОЧЕН МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР Д-Р ГОЛЕВ

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково, бул.България 43
  • 0887807667
  • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
  • 0877845799
  • гр.Харманли, бул. България 46

Ако имате конкретен въпрос, чувствайте се свободни да го зададете. Вижте страницата Контакти за повече информация

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *