Лазер или Очила? Кое е по добро? – Статия на Д-р Д. Голев

 

Последната статистика в Щатите показва, че 53.8% от хората под 40г. възраст имат нужда от очила разказва Д-р Димитър Голев – началник на Очна клиника “Голев” . Има страни където процента е доста по-висок с тенденция в света късогледите да станат над 80% от населението до 2050 година.

Тук възниква въпросът, можем ли да спрем появата на късогледство? Честото гледане в различни видео дисплей, провокира проява на късогледство. Дали можем да спрем да използваме видео дисплей. Не мисля, че на този етап в нашата еволюция това може да се случи. Но това е друга тема, която ще бъде разгледана в друга моя статия.

Нека да се върнем на темата:  Кое е по-добро, да си направим лазерна корекция на зрението или да носим очила?

Нека да започна първо с въпроса: Какво коригираме с очилата?

Коригираме късогледство, далекогледство и астигматизъм. Запитвали ли сте защо доста от вашите приятели, който носят очила не виждат достатъчно добре? Нали би следвало, след като са коригирани и носят очила да виждат перфектно? Аз лично не мисля, че с очила може да се постигне максимума на зрението. Продължете да четете и ще разберете защо.  Има една подробност.

Късогледство, далекогледство и астигматизъм се наричат рефрактивни аномалии с НИСКИ АБЕРАЦИИ. И те могат да бъдат коригирани с очила. Голяма част от очите освен ниски аберации имат и ВИСОКИ АБЕРАЦИИ като, кома, трифойъл, които са цели 6 реда от таблицата на Зерникие. И да не изпадам повече в подробности за да ви объркам, на кратко тези аномалии (високи аберации), не могат да бъдат коригирани с очила.

Тези ВИСОКИ АБЕРАЦИИ не могат да бъдат даже установени в нормалните очни лекарски кабинети, където ви предписват очилата, защото се изисква специален WAVEFRONT топограф или накратко апарат, който да ги установи. Единственият начин да се коригират тези високи аберации е чрез лазерна корекция на зрението. Лазерният лъч модулира човешката роговица до степен на напълно изчистване на високите и ниските аберации. НО! Не всеки очен лазер има тази възможност. Вижте картинката в високата аберация Coma , която не се коригира с очила.

Повечето от лазерите в България коригират само ниските аберации. За да се коригират високите аберации лазера трябва да работи с индивидуална WAVEFRONT напътствана програма, която да изчисти освен ниските и високите аберации. Отговорът кое е по-добро лазер или очила? Разбира се, че лазерната корекция е по-доброто решение!

Новото поколение на лазери намалят риска от усложнение почти до нула. Ефектът в зрението е огромен, както и щастието на пациента да не се нуждае повече от очила или контактни лещи.

Очна клиника Голев разполага с най-добрият и най-бързият немски лазер  SCHWIND AMARIS 750 S в България за индивидуална корекция на очните аномалии.  Лазерната корекция отнема около 20 секунди на око, като през цялото време специален тракер следи движението на очите 1050 пъти в секунда.  Ние извършваме най-много лазерни корекции в България над 500 на година.

Научете повече за лазерната корекция на този линк!

 

ОЧНА КЛИНИКА “ ГОЛЕВ ”

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково, бул.България 43
  • 0887 807 667
  • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
  • 0877 845 799
  • гр.Харманли, бул. България 46
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *