ЛЪЖА, СТРАХ , ЕМОЦИИ … ИЗДАВАТ ЛИ НИ ЗЕНИЦИТЕ?

На всеки човек поне веднъж му се налага да излъже. При някои хора се случва по – често и това ги подтиква да се опитват, да се контролират, но езика на тялото издава техните тайни.

Несъзнателно, когато човек лъже повдига веждите си или дори да се овладее зениците го издават. Под влияние на адреналина зениците се уголемяват и когато човек лъже поглежда леко вляво.

Хората обичат да украсяват това, за което разказват с цел да бъдат по – убедителни. Но погледът също ги издава, когато започват да гледат нагоре или надолу. Ако събеседника ви гледа право в очите или в дясно, тогава не лъже. Освен ако не е левичар, защото при тях нещата са наопаки.

Освен от степента на осветеност на средата, размерът на зеницата се влияе и от чувствата.

Ако сте ядосани или гледате нещо отблъскващо, зеницата се свива. Ако гледате обичан човек или някое вкусно ястие, тя се разширява. Разширяването на зеницата е доказателство за интерес и привличане.

Има едно изключение от общото правило, че положителните чувства карат зениците да се разширяват, а негативните – да се свиват. Уплашеният човек често има широко отворени зеници, тъй като страхът образува прилив на хормона на стреса адреналин, като подготовка за примитивната реакция от типа „ борба или бягство“. Тя включва разширение на зениците за подобряване на визуална чувствителност.

Използваме промените в зеницата при оценяването на чувствата на останалите, въпреки че обикновенно не сме съзнателно наясно за финните изменения в размера на зеницата. Освен това собствената ни зеница реагира в отговор. В едно проучване доброволци гледали снимки на тъжни лица със свити зеници, като показали съотвено редуциране на собствените си зеници. Когато се чувстваме съпричастни с някого, обикновенно имитираме позата и движенията му. Изглежда че мимикрията при езика на тялото тръгва от очите.

Искате да бъдете сигурни, че отсрещния човек ви лъже тогава забележете как гласът му се променя по различни начини. Той започва да говори по – бързо и по – високо, прави чести паузи и може да започне да заеква. Когато се притесни стиска устните си, но истинските му мисли ще се отразят на лицето му секунди преди да отвори устата си. По същия начин, ако човек иска да ви изненада приятно или иска да ви съобщи хубава новина, вие ще разберете това секунди преди да изрече думите си. Просто блясъка в очите му ще свети с искри на радост за вас.

Повечето хора смятат, че лъжците правят повече жестове, защото са нервни. Но се заблуждават, защото лъжата изисква концентрацията. Те обикновенно изглеждат съсредоточени в това, което казват, за да мине лъжата им за истина.

ОЧЕН МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР Д-Р ГОЛЕВ

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково
  • 0877845799
  • гр.Харманли
  • 0887807667
  • гр.Димитровград

Ако имате конкретен въпрос, чувствайте се свободни да го зададете. Вижте страницата Контакти за повече информация

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *