ОПЕРАЦИЯТА НА КАТАРАКТА

Развитието на катаракта (перде) е част от стареенето. Тя представлява помътняване на очната леща. Нормалната леща е прозрачна и фокусира светлината в задната част на окото. Когато се развива катаракта, зрението намалява. Повечето хора с катаракта имат такава и на двете очи, но понякога едното е с по-лошо зрение, защото всяка катаракта се развива в различна степен.

При операцията на катарактата естествената леща бива изсмукана и заменена с изкуствена (вътреочна леща). Окото не може да произведе чист образ без леща.

Всеки пациент, поставил си очен имплант в нашата клиника, получава и нейният сертификат, гарантиращ произхода и качество. Самата хирургична процедура се случва по безкървен, безшевен и безболезнен метод.

Очна клиника “Д-р Голев – Дюнягьоз” е от малкото места в България, където се работи с изключително щадящи за окото методи, през разрез от 2,2 mm. Упойката е само капкова. Използват се най-добрят апарат на американската фирма Bausch&Lomb- Stellaris Elite – система с адаптивни флуиди , която гарантира максимален контрол на хирурга в процеса на отстраняването на помътнялата човешка леща . В клиниката се правят над 1500 операции за премахване на катаракта годишно. Главен хирург и началник на очното отделение е д-р Димитър Голев  с многогодишен опит в очната хирургия и над 30 000 операции на катаракта и глаукома досега. За здравноосигурени пациенти операцията се поема от Здравна каса. Пациентът заплаща единствено и само лещата, която ще му бъде поставена.

Съчетанието между висококвалифициран лекарски екип, използването на съвременна апаратура и приятна атмосфера с грижа към пациента прави очна клиника “Д-р Голев” точното място за Вашето лечение.

Как се премахва очното перде(катаракта) ?

През първия етап естествената леща бива раздробена чрез ултразвук, след което лещата бива изсмукана. Медицинското наименование на този процес е факоемулсификация.

Този съвременен оперативен метод позволява да се намали размерът на разреза (от 1.8 до 2.6 мм) спрямо по-старите техники (8-10 мм).
Този метод щади окото и намалява времето за възстановяване.

През втория етап изкуствената леща бива сгъната и поставена вътре в окото през малкия отвор. След това тя автоматично се разгъва в окото, където бива внимателно наместена от хирурга.

Апаратура, с която разполага нашата клиника:

Факоемулсификатор STELLARIS ELITE adaptive fluid

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВЪТРЕОЧНАТА ЛЕЩА?

Вътреочната леща е изкуствена леща, която се имплантира в окото по време на операцията на катаракта. Добрата новина е, че катарактата Ви се е развила във време, когато технологията на вътреочните лещи е напреднала изключително много.

Традиционният метод за операция на катаракта включва монофокална – еднофокусна леща. Този вид ВОЛ е много подходяща за възстановяване на функционалното зрение за далеч.
Тази леща обаче не премахва нуждата от носене на очила за виждане наблизо, нито пък необходимостта от очила или допълнителна оперативна намеса за коригиране на съществуващ астигматизъм, или друга рефракционна аномалия.

Постиженията в технологията през последните години са впечатляващи – новото поколение изкуствени лещи могат да Ви помогнат освен да виждате добре наблизо и надалеч без помощта на очила или бифокални контактни лещи, допълнително да бъдат коригирани някои аномалии на очите Ви като астигматизъм, късогледство, далекогледство, и др.

Има три вида на вътреочни импланти за корекция на зрението:

  • За катаракта (вътрешно перде)
  • Вътреочни (имплантируеми) контактни лещи ( ICL)  за корекция на диоптрите при по – млади хора при , които не е възможно да се направи лазерна корекция на зрението.
  • Ирис клипс-лещи за операция на каратакта и рефрактивни аномалии

Вътреочни лещи при катаракта

Има различни модели на вътреочни лещи . Избора зависи от нуждите на пациента и претенциите за качество на зрение след поставяне на лещата.

МОНОФОКАЛНИ – ЕДНОФОКУСНИ ЛЕЩИ (MONOFOCAL LENS)
Монофокалните вътреочни лещи имат една точка за фокусиране и могат да предоставят ясно зрение за далеч. Въпреки подобреното зрение надалеч, пациентът все още ще има нужда да носи очила за определени дейности, като четене или работа с компютър.

МУЛТИФОКАЛНИ – МНОГОФОКУСНИ ЛЕЩИ (MULTIFOCAL LENS)
Мултифокалните лещи предоставят добро зрение не само наблизо, но и надалеч. Те са създадени със специален дизайн, позволяващ им да заместят потъмнялата естествена леща и да коригират пресбиопията (“старческото дълекогледство“).
С тях Вие ще виждате еднакво добре наблизо и надалеч без очила. Лещите имат вграден UV и допълнителен жълт филтър срещу опасната синя светлина.

ЛЕЩИ С УДЪЛЖЕН ФОКУС (EDOF)

Тези лещи се препоръчват на пациенти , които желаят да имат максимално добро качество на зрение на далечно и междинно разстояние. Особенно се препоръчват за пациенти , които работят през повечето време на компютър. Също така лещите имат вграден UV филтър и допълнителен жълт филтър срещу опасната синя светлина.

ЛЕЩИ КОРИГИРАЩИ АСТИГМАТИЗЪМ

Традиционната вътреочна леща, която се имплантира в окото на мястото на отстранената катаракта, помага за възвръщането на ясен образ, но не може да коригира астигматизма. Коригиращи очила, контактни лещи или дори допълнителна оперативна намеса са необходими, за да се докоригира зрението. Всяка от гореизброените вътреочни лещи може се поръяа с вграден астигматизъм . Те са специално разработени за пациенти с катаракта и роговичен астигматизъм.

Подобно на монофокалните лещи, и този вид лещи осигурява качествено зрение за далеч, с по-малка зависимост от очила. Мнозинството от пациенти обаче все още се налага да носят очила за активности като четене или работа с компютър. Те имат вградени UV и допълниелен жълт филтър срещу опасната синя светлина.

ПРЕДИМСТВАТА НА ЖЪЛТИЯ ФИЛТЪР!

Светлината ни позволява да възприемаме околната среда посредством зрителния процес. Съвременните открития сочат, че видимата светлина, и по специално високоенергийната синя светлина, също могат да бъдат важен фактор при развитието на увреждания на ретината, каквито са дегенеративните помътнявания, свързани със стареенето. Този вид заболяване е една от най-честите причини за загубата на зрителната острота.

След като детето навърши 4 години, светлинният ефект води до постепенно образуване на жълт пигмент в естествената леща. Това “пожълтяване” се увеличава с годините. То обаче не бива да се бърка с помътняването на лещата (катаракта). Жълтият пигмент на естествената леща действа като защитен филтър, който намалява проникващата в окото синя светлина, което пък намалява риска от ретинални увреждания.

С цел да предотвратят подобни увреждания, вътреочните лещи с жълт филтър притежават филтриращи свойства, които симулират тези на естествената леща. С отстраняването на естествената леща по време на операцията на катаракта, окото е лишено от своя естествен защитен филтър и не би трябвало да бъде оставено да се излага без защита на вредните ефекти на ултравиолетовата и синята светлина. Тези сини лъчи са част от спектъра на дневната светлина, а също се съдържат и в изкуствени светлинни източници като халогенните и флуоресцентните лампи, студийните прожектори, светкавиците, солариумните лампи и т.н.

ВЪТРЕОЧНА ( ИМПЛАНТИРУЕМА) КОНТАКТНА ЛЕЩИ (ICL)

Имплантируемата контактна леща (ICL) е допълнителна леща като контактната леща. За разлика от обикновените контактни лещи този вид на леща обаче се имплантира в окото. Тази специална леща е мека и малка и се поставя пред естествената леща. Операцията отнема не-повече от 15 минути. Тази леща е вътре във вашето око и може да бъде отстранена по всяка време по преценка на пациента или след поява на каратакта ( вътрешно перде) в бъдеще.  Имплантируемата контактна леща ICL може да коригира късогледство, далекогледство . Също така този вид на леща може да бъде поръчана и с астигматизъм.

ИРИС–КЛИПС ЛЕЩИ

Има два модела на ирис клипс лещи:

  • Артизан (Artisan)
  • Артифлекс

Този вид на лещи могат да бъдат поставени при афакични пациенти ( на които е премахната естествената леща) или на пациенти , които желаят да си коригират зрението но не могат да го направят чрез лазерна корекция на диоптрите. Тези лещи имат т.н нокти с които се залавят от дясната и лявата страна на ириса така че оптиката да пасне в центъра на ценицата и пациента да вижда добре.

Всепак лазерната корекция на зрението има и лимит . Не всеки пациент е подходящ за лазерна корекция на зрението. Някои имат тънка роговица, други по-високи диоптри , които не могат да се премахнат изцяло чрез лазер. При тези случаи можем да имплантираме ВЪТРЕОЧНА (ИМПЛАНТИРУЕМА) ICL , АРТИЗАН ИЛИ АРТИФЛЕКС ЛЕЩА .

ПРЕДИ И СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА

Повечето хора се изненадват, когато разберат колко лесна и безболезнена е операцията на катаракта. Обичайно тя отнема от 20 до 30 минути, дори по-малко, и повечето пациенти се връщат към нормалните си занимания още на следващия ден.

ПРЕДИ ОПЕРАЦИЯТА
1. Вашият хирург и анестезиолога ще решат дали да закусите или да приемете някаква храна преди операцията.

2. Вземете си предписаните лекарства (напр. инсулин, лекарства за сърцето и др.) както обикновено.

3. По време на операцията трябва да бъдете облечени с дрехи, свободни около врата и ръцете (по възможност бъдете с къси ръкави).

4. Оставете бижутата си (пръстени, часовник, колие, обеци и др.) в къщи. Няма да можете да ги носите по време на операцията.

5. Вземете вана или душ (включително с шампоан).

6. На вниманието на пациентките: може да бъде болезнено да ползвате шноли за коса или някакво украшение в косата. Така че явете се със свободно пусната коса, евентуално покрита с мрежа. Не се гримирайте.

7. По време на операцията трябва да останете неподвижни за около 30 минути и да не посягате с ръце към главата. След операцията трябва да останете спокойно.

ДЕНЯТ НА ОПЕРАЦИЯТА

Когато дойдете в лечебното заведение, ще Ви приготвят за операцията: половин час преди нея ще ви поставят капки за разширяване на зеницата. За операцията от катаракта е необходима местна упойка. Тя ще направи напълно нечувствително вашето око и областта около него.
След това ще ви отведат в залата за операцията. Ще бъдат наблюдавани параметрите на вашето кръвообращение чрез стойностите на кръвното налягане, пулса и количеството на кислород в кръвта.

Обърнете специално внимание на следните забележки, за да отстраните по-голямата част от рисковете, които биха могли да се окажат пречка за вашето възстановяване:

1. В същият ден след операцията трябва да бъдете в покой – седнали във фотьойл или на канапе. Можете да правите тоалета си или да се храните на маса както обикновено.

2. В никакъв случай не бива да сваляте превръзката, нито да разтривате окото.

3. Нормално пациентът не усеща болка след операцията. В случай на нужда е разрешено вземането на лек аналгетик.

НА ДРУГИЯ ДЕН СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА
Обърнете внимание на следните важни пунктове за този ден:

СЛЕДОПЕРАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ
След операцията ще трябва известно време да си слагате специални капки в окото. Няколко седмици след операцията на катарактата ще Ви предпишат временни очила. Важно е редовно да посещавате Вашия офталмолог, за да бъде наблюдаван процеса на възстановяване.

1. Превръзката Ви ще бъде свалена от Вашия офталмолог. В същото време ще получите инструкции за лечението на окото Ви и на това как да се отнасяте към него в следващите дни и седмици.

2. Ден след операцията можете да извършвате умерени дейности.

3. Все така трябва да се въздържате от докосване на окото си.

СЪВЕТИ ВЪВ ВРЪЗКА С ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО

Докато оперираното ви око заздравее, ще трябва да изпълнявате следните препоръки, за да защитите новата изкуствена леща и да благоприятствате по-бързата адаптация:

1. Посещавайте редовно офталмолога си в определените дни.

2. Взимайте си лекарствата и слагайте капките в окото съгласно предписанията.

3. Не вдигайте тежки предмети (по-тежки от 15 кг) и избягвайте всякакво интензивно физическо усилие през първите дни след операцията. Можете да се занимавате с обичайните си всекидневни дела.

4. Не е противопоказно, но би било добре да се въздържате от шофиране в процеса на възстановяването.

5. Избягвайте разтъркване на окото или натиск върху него най-малко един месец след операцията.

6. Можете да вземете душ и вана или да се бръснете както обикновено, но окото ви не трябва да бъде в контакт нито с шампоан, нито със сапун. Особено внимавайте при свалянето на грима.

7. Избягвайте да четете по-дълго от препоръчителното през първата седмица след операцията.

8. Можете да гледате телевизия, като внимавате да не преуморявате окото си.

9. Можете да работите на компютър, но с известна резервираност, съобразена със състоянието ви в първите дни след операцията.

10. По време на възстановителната фаза трябва да бъде избягвана сауната, както и спортовете – плуване, скокове във вода и колоездене.

11. В случай на проблеми през възстановителния период (например зачервяване на оперираното око, болки или влошаване на зрението) незабавно уведомете лекуващия ви лекар.