Очни заболявания

В нашите лечебни заведения предлагаме диагностика и лечение на:

Глаукома, диабетна ретинопатия, макулна дегенерация, катаракта (вътрешно перде), вторична катарака, олепване или разкъсване на ретина, аметропии в детската възраст, кератити, конюнктивити, рефрактивни аномалии и др.

Артериална оклузия на ретината

Артериална оклузия на ретината ( запушена артерия на ретината) е заболяване при което се запушва една или повече артерии на ретината, които са кръвоносните съдове, които пренасят кислород от сърцето към ретината. Запушването на главната артерия на ретината се нарича оклузия на централната артерия на ретината (CRAO).

Научете повече

Астигматизъм

Астигматизмът представлява анатомично състояние на роговицата, при което тя няма правилна сферична форма, а по-скоро прилича на повърхността на топка за ръгби с две кривини – едната по-изпъкнала, а другата по-плоска. Пациентите с астигматизъм имат замъглено зрение понякога с по-близко или по-далеч разположени допълнителни образи.

Научете повече

Венозна оклузия на ретината

Венозната оклузия на ретината (запушване на венозен съд на ретината) е много по-често събитие от артериалната оклузия . Рисковите фактори, които най-често се свързват с това заболяване, са по ред на честота: възраст над 50 години, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет и глаукома.

Научете повече

Глаукома

Глаукомата е по-често срещана при хора с фамилна обремененост. Пациенти със системни заболявания като диабет, анемия или атеросклеротични изменения са с повишен риск за развитие на глаукома. Най-често срещаният тип глаукома, познат като хронична откритоъгълна глаукома, се дължи на затруднено оттичане на вътреочната течност през дренажната система на окото.

Научете повече

Далекогледството

Далекогледството е състояние, при което фокусът на наблюдавания предмет попада зад ретината. Дължи се на относително по – къса предно-задна ос или на по – слаба пречупвателна сила на оптичната система на окото. В зависимост от степента на далекогледството и възрастта на човека далекогледите хора могат да виждат добре и надалеч, и наблизо, поради способността на собствената им леща да променя положението на фокуса.

Научете повече

Диабетна ретинопатия

Диабетната ретинопатия е прогресиращо заболяване, което първоначално уврежда капилярите на очното дъно, а впоследствие и ретината. Тя е водещата причина за слепота при хора под 65 години. В повечето случаи загубата на зрението може да бъде предотвратена при проследяване на състоянието от очен лекар и правилно лечение.

Научете повече

Катаракта

Развитието на катаракта (перде) е част от стареенето. Тя представлява помътняване на очната леща. Нормалната леща е прозрачна и фокусира светлината в задната част на окото. Когато се развива катаракта, зрението намалява. Повечето хора с катаракта имат такава и на двете очи, но понякога едното е с по-лошо зрение, защото всяка катаракта се развива в различна степен.

Научете повече

Кератит

Възпалението на роговицата или т.н кератит – е сериозен проблем, който обикновено се дължи на инфекция и изисква незабавна медицинска намеса. Роговицата е прозрачната част от окото, която покрива ириса и зеницата. Нейното увреждане може да доведе до перманентни проблеми със зрението.

Научете повече

Кератоконус

Кератоконусът е очно дегенеративно заболяване на роговицата (предната прозрачна част на окото). При него роговицата на окото изпъква и изтънява на определено място, като придобива неправилна конусоподобна форма от където идва и името на заболяването . Дори и най-малките промени във формата на роговицата водят до влошаване на зрението.

Научете повече

Конюнктивит

Конюнктивитът е известен също и с названието зачервено око и представлява възпаление на конюнктивата на окото. Конюнктивата е тънка прозрачна мембрана(ципа), която покрива бялата част на окото (склерата) и обгръща вътрешната повърхност на клепачите. Конюнктивитът се среща по-често при децата, отколкото при възрастните.

Научете повече

Късогледство (Миопия)

Късогледството (Миопия) е състояние на окото, при което фокусът на наблюдавания предмет е пред ретината, което се проявява с неясно виждане. Причината за това състояние е или относително по-дълга предно-задна ос на окото, или по-силно пречупваща оптична система (леща и роговица).

Научете повече

Макулна Дегенерация

Макулна дегенерация, свързана с възрастта. Макулната дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ) е най-честата причина за необратима загуба на зрението при хора над 60 години.За нея е доказано, че има генетична предразположеност. МДСВ е заболяване на централната част на ретината-макулата.

Научете повече

Отлепване на ретината

Отлепването на ретината (аблация) е сериозно състояние, при което двата основни слоя на ретината се отлепват един от друг. Това е състояние от спешен порядък, защото ако не се вземат мерки навреме, може да се стигне до сериозни нарушения на зрението, дори и слепота!

Научете повече

Пресбиопия

Пресбиопия (стар термин. старческо далекогледство) е състояние, при което е налице нарушена способност за фокусиране на погледа на близо. Важно е да се отбележи, че всеки човек развива пресбиопия в определен етап от живота си. Обикновено симптомите се проявяват след 40-годишна възраст.

Научете повече

Язва на роговицата

Язвата на роговицата е отворена рана на роговицата ( прозрачната част на окото) , която възниква в роговицата като резултат на инфекция на окото и причинява възпаление, генерирайки симптоми като болка, усещане за нещо заседнало в окото или замъглено зрение например. Като цяло все още е възможно да се идентифицира малко белезникаво петно ​​на окото или зачервяване, което не изчезва.

Научете повече

Исхемична оптична невропатия

Исхемичната оптична невропатия е увреждане на зрителния нерв, причинено от намален или прекъснат приток на кръв към него. Заболявонето води до пълна или частична загуба на зрението, стесняване на периферните зрение, появата на слепи зони главно в средната част на зрителното поле.

Научете повече

Херпес симплекс кератит

Херпесния кератит означава възпаление на роговицата, който се причинява от Херпес симплкс вирус (HSV). Източник на херпес симплекс вирус е човекът заразоносител (болен или здрав).
Заразяването става по въздушен, контактно-битов или полов път.

Научете повече

Херпес зостер офталмикус

Херпес зостер офталмикус е вирусна инфекция, засягаща n. ophthalmicus и инервираната от него област. Характеризира се с едностранен периорбитален везикулозен обрив и възпаление на различни очни структури.Най-честата проява на очна Херпес зостер – вирусна инфекция е си….

Научете повече

Гъбичен кератит

Гъбичният кератит е възпаление на роговицата на окото, което е резултат от гъбична инфекция. Обикновено гъбата, която причинява този вид кератитна инфекция, е Фузарията. Фузарията е гъбичка, която се намира във водата, почвата и разстения от целият свят, които….

Научете повече

Очна хипертензия

Очната хипертензия е състояние с високи стойности на вътреочно налягане, но без функционални и анатомични промени.Нормално очното налягане е със стойности 10 — 21 mm/Hg. За високо очно налягане можем…

Научете повече

Субконюнктивална хеморагия

Субконюктивален кръвоизлив или субконюнктивална хеморагия е доста често срещано очно състояние, като само по себе си изглежда стряскащо и буди напрежение и въпроси във всички, които са го изпитвали. Представлява  спукан (руптуриран) малък кръвоносен съд точно под…

Научете повече

Ретробулбарен неврит

Ретробулбарния неврит е форма на неврит на зрителния нерв, при който се възпалява тази част на нерва, която е разположена в задната част на окото. Причинява се от  от инфекции, като менингит, сифилис, виру….

Научете повече

Ерозия на роговицата

Ерозията на роговицата на окото е състояние при което се разрушава външната обвивка на окото, наречена роговица. Роговицата анатомично е съставена от 5 слоя, като защитната функция се изпълнява от най-външ…

Научете повече

Абразио на роговицата

Роговичната абразия (корнеална абразия) е нарушаване повърхността на защитното покиртие на окото – роговицата. Тя представлява гладка, лъскава и прозрачна обвивка, която пропуска, пречупва и отразяв….

Научете повече

Трихиазис

Трихиазис е неправилен разтеж на миглите в посока към очната ябълка, при което се причиняват травматияни дефекти на роговицата и конюктивата. Състояноето може да засегн….

Научете повече

Колобома

Колобомата е рядък очен дефект на очите. Бива вродена и придобита, която влошава зрението. Вродената колобома се случва на всеки 10 от 200 00….

Научете повече

Болест на Щаргард

Болест на Щаргард (Stargard) представлява наследствена ювенилна двуочна дегенерация на макулата с автозомно-рецесивен начин на унаследяване. Болестта на Щартгард се характризира с необратимо постепенн…

Научете повече

Синдром на Ушер

Сидромът на Ушер – Халгрен (Usher–Hallgren syndrome) е рядко генетично увреждане, проявяващо се с нарушение на слуха и зрително увреждане, известно като ретинит…

Научете повече

Увеит

Увеит е възпалително заболяване на увеята – средния слой на окото. Увеята се формира от ириса, цилиарното тяло и хороидеята. Засяга предимно хора на възра.

Научете повече

Запушени слъзни канали при бебе

Запушването на слъзните канали е относително често срещано при бебета, и рядко може да се наблюдава във всяка възраст. Засяга около 6 на 100 от новородените. В медицински език се означава като обструкция на назолакрималн…

Научете повече

Ретинопатия при недоносените

Ретинопатията при недоносени (ROP, РПН) е състояние, което засяга предимно недоносени деца и е потенциално застрашаващо (до степен слепота) тяхното зрение….

Научете повече

Ечемик

Ечемикът на клепача е остро гнойно възпаление в космения фоликул на миглата на окото или в мастната жле…

Научете повече

Далтонизъм ( Цветна слепота)

Способността на зрителната система да възприема дразнения на лъчи с различна дължина на вълната, в резултат на което се поражда обективно усещане за цветовете се нарича цветоусещане. В разговорния език като синоним се използва думата далтонизъм, въпреки че всъщност…

Научете повече

Амблиопия (мързеливо око)

Мързеливото око (Амблиопия) е патологично състояние, при което зрението е силно намалено, най-често на едното око. Поради по-слабото му използване се нарушава се връзката между мозъка и окото и се увреждат мозъчните клетки, които контролират зрени…

Научете повече

Мътнини в окото (плуващи мушици)

Мътнини в очите или плаващи очни мътнини, подвижни очни мътнини и „мушици в окото“), са белтъчни образувания, разположени в стъкловидното тяло на окото, които при преминаване на светлина хвърлят сянка върху ретината, поради което те са…

Научете повече

Макулна дупка

Макулата (жълтото петно) е тази част на окото, която ни позволява да виждаме ясно дори и най-дребните детайли на даден предмет. Намира се в централната част на ретината (задната част на окото).Вътрешността на окото е изпъ…

Научете повече

Макулна едема

Макулният едем представлява силно задебеляване на макулата (централната част на ретината) вследствие натрупване на течност и/или липопротеини. Според специалистите това е главната причина за намаляване на зрението при пациенти със захарен диабет тип…

Научете повече

Друзи на окото

Друзите са малки жълтеникави отлагания от мастни протеини (липиди), които се натрупват под ретината. Това е най-честата находна при офталомогичен преглед при пациента с дегенерация на макулата, свързана с възрастта…

Научете повече

Роговична дистрофия

Има повече от 20 вида на роговични дистррофии. В тази статия ще се опитаме да хвърлим светлина върху най-честите. Най честите роговични дистрофии са…

Научете повече

Макулна дупка

Макулата (жълтото петно) е тази част на окото, която ни позволява да виждаме ясно дори и най-дребните детайли на даден предмет. Намира се в централната част на ретината (задната част на окото).Вътрешността на окото е изпъ…

Научете повече

Всички права запазени: Очен медицински център Д-р Голев
Call Now Button