Очни заболявания

Очна клиника “Голев” притежава най-голямата библиотека на очни заболявания в България. Информацията по заболяванията е с информативна цел. В никакъв случай не се самолекувайте без предварителен преглед от офталмолог. Очна клиника “Голев” не носи отговорност при самолечение!

Използвайте азбучника, за да намерите очното заболяване, за което искате да получите повече информация.

Артериална оклузия на ретината

Артериална оклузия на ретината ( запушена артерия на ретината) е заболяване при което се запушва една или повече артерии на ретината, които са кръвоносните съдове, които пренасят кислород от сърцето към ретината. Запушването на главната артерия на ретината се нарича оклузия на централната артерия на ретината (CRAO).

Научете повече

Астигматизъм

Астигматизмът представлява анатомично състояние на роговицата, при което тя няма правилна сферична форма, а по-скоро прилича на повърхността на топка за ръгби с две кривини – едната по-изпъкнала, а другата по-плоска. Пациентите с астигматизъм имат замъглено зрение понякога с по-близко или по-далеч разположени допълнителни образи.

Научете повече

Венозна оклузия на ретината

Венозната оклузия на ретината (запушване на венозен съд на ретината) е много по-често събитие от артериалната оклузия . Рисковите фактори, които най-често се свързват с това заболяване, са по ред на честота: възраст над 50 години, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет и глаукома.

Научете повече

Глаукома

Глаукомата е по-често срещана при хора с фамилна обремененост. Пациенти със системни заболявания като диабет, анемия или атеросклеротични изменения са с повишен риск за развитие на глаукома. Най-често срещаният тип глаукома, познат като хронична откритоъгълна глаукома, се дължи на затруднено оттичане на вътреочната течност през дренажната система на окото.

Научете повече

Далекогледството

Далекогледството е състояние, при което фокусът на наблюдавания предмет попада зад ретината. Дължи се на относително по – къса предно-задна ос или на по – слаба пречупвателна сила на оптичната система на окото. В зависимост от степента на далекогледството и възрастта на човека далекогледите хора могат да виждат добре и надалеч, и наблизо, поради способността на собствената им леща да променя положението на фокуса.

Научете повече

Диабетна ретинопатия

Диабетната ретинопатия е прогресиращо заболяване, което първоначално уврежда капилярите на очното дъно, а впоследствие и ретината. Тя е водещата причина за слепота при хора под 65 години. В повечето случаи загубата на зрението може да бъде предотвратена при проследяване на състоянието от очен лекар и правилно лечение.

Научете повече

Катаракта

Развитието на катаракта (перде) е част от стареенето. Тя представлява помътняване на очната леща. Нормалната леща е прозрачна и фокусира светлината в задната част на окото. Когато се развива катаракта, зрението намалява. Повечето хора с катаракта имат такава и на двете очи, но понякога едното е с по-лошо зрение, защото всяка катаракта се развива в различна степен.

Научете повече

Кератит

Възпалението на роговицата или т.н кератит – е сериозен проблем, който обикновено се дължи на инфекция и изисква незабавна медицинска намеса. Роговицата е прозрачната част от окото, която покрива ириса и зеницата. Нейното увреждане може да доведе до перманентни проблеми със зрението.

Научете повече

Кератоконус

Кератоконусът е очно дегенеративно заболяване на роговицата (предната прозрачна част на окото). При него роговицата на окото изпъква и изтънява на определено място, като придобива неправилна конусоподобна форма от където идва и името на заболяването . Дори и най-малките промени във формата на роговицата водят до влошаване на зрението.

Научете повече

Конюнктивит

Конюнктивитът е известен също и с названието зачервено око и представлява възпаление на конюнктивата на окото. Конюнктивата е тънка прозрачна мембрана(ципа), която покрива бялата част на окото (склерата) и обгръща вътрешната повърхност на клепачите. Конюнктивитът се среща по-често при децата, отколкото при възрастните.

Научете повече

Късогледство (Миопия)

Късогледството (Миопия) е състояние на окото, при което фокусът на наблюдавания предмет е пред ретината, което се проявява с неясно виждане. Причината за това състояние е или относително по-дълга предно-задна ос на окото, или по-силно пречупваща оптична система (леща и роговица).

Научете повече

Макулна Дегенерация

Макулна дегенерация, свързана с възрастта. Макулната дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ) е най-честата причина за необратима загуба на зрението при хора над 60 години.За нея е доказано, че има генетична предразположеност. МДСВ е заболяване на централната част на ретината-макулата.

Научете повече

Отлепване на ретината

Отлепването на ретината (аблация) е сериозно състояние, при което двата основни слоя на ретината се отлепват един от друг. Това е състояние от спешен порядък, защото ако не се вземат мерки навреме, може да се стигне до сериозни нарушения на зрението, дори и слепота!

Научете повече

Пресбиопия

Пресбиопия (стар термин. старческо далекогледство) е състояние, при което е налице нарушена способност за фокусиране на погледа на близо. Важно е да се отбележи, че всеки човек развива пресбиопия в определен етап от живота си. Обикновено симптомите се проявяват след 40-годишна възраст.

Научете повече

Язва на роговицата

Язвата на роговицата е отворена рана на роговицата ( прозрачната част на окото) , която възниква в роговицата като резултат на инфекция на окото и причинява възпаление, генерирайки симптоми като болка, усещане за нещо заседнало в окото или замъглено зрение например. Като цяло все още е възможно да се идентифицира малко белезникаво петно ​​на окото или зачервяване, което не изчезва.

Научете повече

Исхемична оптична невропатия

Исхемичната оптична невропатия е увреждане на зрителния нерв, причинено от намален или прекъснат приток на кръв към него. Заболявонето води до пълна или частична загуба на зрението, стесняване на периферните зрение, появата на слепи зони главно в средната част на зрителното поле.

Научете повече

Херпес симплекс кератит

Херпесния кератит означава възпаление на роговицата, който се причинява от Херпес симплкс вирус (HSV). Източник на херпес симплекс вирус е човекът заразоносител (болен или здрав).
Заразяването става по въздушен, контактно-битов или полов път.

Научете повече

Херпес зостер офталмикус

Херпес зостер офталмикус е вирусна инфекция, засягаща n. ophthalmicus и инервираната от него област. Характеризира се с едностранен периорбитален везикулозен обрив и възпаление на различни очни структури.Най-честата проява на очна Херпес зостер – вирусна инфекция е си….

Научете повече

Гъбичен кератит

Гъбичният кератит е възпаление на роговицата на окото, което е резултат от гъбична инфекция. Обикновено гъбата, която причинява този вид кератитна инфекция, е Фузарията. Фузарията е гъбичка, която се намира във водата, почвата и разстения от целият свят, които….

Научете повече

Очна хипертензия

Очната хипертензия е състояние с високи стойности на вътреочно налягане, но без функционални и анатомични промени.Нормално очното налягане е със стойности 10 — 21 mm/Hg. За високо очно налягане можем…

Научете повече

Субконюнктивална хеморагия

Субконюктивален кръвоизлив или субконюнктивална хеморагия е доста често срещано очно състояние, като само по себе си изглежда стряскащо и буди напрежение и въпроси във всички, които са го изпитвали. Представлява  спукан (руптуриран) малък кръвоносен съд точно под…

Научете повече

Ретробулбарен неврит

Ретробулбарния неврит е форма на неврит на зрителния нерв, при който се възпалява тази част на нерва, която е разположена в задната част на окото. Причинява се от  от инфекции, като менингит, сифилис, виру….

Научете повече

Ерозия на роговицата

Ерозията на роговицата на окото е състояние при което се разрушава външната обвивка на окото, наречена роговица. Роговицата анатомично е съставена от 5 слоя, като защитната функция се изпълнява от най-външ…

Научете повече

Абразио на роговицата

Роговичната абразия (корнеална абразия) е нарушаване повърхността на защитното покиртие на окото – роговицата. Тя представлява гладка, лъскава и прозрачна обвивка, която пропуска, пречупва и отразяв….

Научете повече

Трихиазис

Трихиазис е неправилен разтеж на миглите в посока към очната ябълка, при което се причиняват травматияни дефекти на роговицата и конюктивата. Състояноето може да засегн….

Научете повече

Колобома

Колобомата е рядък очен дефект на очите. Бива вродена и придобита, която влошава зрението. Вродената колобома се случва на всеки 10 от 200 00….

Научете повече

Болест на Щаргард

Болест на Щаргард (Stargard) представлява наследствена ювенилна двуочна дегенерация на макулата с автозомно-рецесивен начин на унаследяване. Болестта на Щартгард се характризира с необратимо постепенн…

Научете повече

Синдром на Ушер

Сидромът на Ушер – Халгрен (Usher–Hallgren syndrome) е рядко генетично увреждане, проявяващо се с нарушение на слуха и зрително увреждане, известно като ретинит…

Научете повече

Увеит

Увеит е възпалително заболяване на увеята – средния слой на окото. Увеята се формира от ириса, цилиарното тяло и хороидеята. Засяга предимно хора на възра.

Научете повече

Запушени слъзни канали при бебе

Запушването на слъзните канали е относително често срещано при бебета, и рядко може да се наблюдава във всяка възраст. Засяга около 6 на 100 от новородените. В медицински език се означава като обструкция на назолакрималн…

Научете повече

Ретинопатия при недоносените

Ретинопатията при недоносени (ROP, РПН) е състояние, което засяга предимно недоносени деца и е потенциално застрашаващо (до степен слепота) тяхното зрение….

Научете повече

Ечемик

Ечемикът на клепача е остро гнойно възпаление в космения фоликул на миглата на окото или в мастната жле…

Научете повече

Далтонизъм ( Цветна слепота)

Способността на зрителната система да възприема дразнения на лъчи с различна дължина на вълната, в резултат на което се поражда обективно усещане за цветовете се нарича цветоусещане. В разговорния език като синоним се използва думата далтонизъм, въпреки че всъщност…

Научете повече

Амблиопия (мързеливо око)

Мързеливото око (Амблиопия) е патологично състояние, при което зрението е силно намалено, най-често на едното око. Поради по-слабото му използване се нарушава се връзката между мозъка и окото и се увреждат мозъчните клетки, които контролират зрени…

Научете повече

Мътнини в окото (плуващи мушици)

Мътнини в очите или плаващи очни мътнини, подвижни очни мътнини и „мушици в окото“), са белтъчни образувания, разположени в стъкловидното тяло на окото, които при преминаване на светлина хвърлят сянка върху ретината, поради което те са…

Научете повече

Макулна дупка

Макулата (жълтото петно) е тази част на окото, която ни позволява да виждаме ясно дори и най-дребните детайли на даден предмет. Намира се в централната част на ретината (задната част на окото).Вътрешността на окото е изпъ…

Научете повече

Макулна едема

Макулният едем представлява силно задебеляване на макулата (централната част на ретината) вследствие натрупване на течност и/или липопротеини. Според специалистите това е главната причина за намаляване на зрението при пациенти със захарен диабет тип…

Научете повече

Друзи на окото

Друзите са малки жълтеникави отлагания от мастни протеини (липиди), които се натрупват под ретината. Това е най-честата находна при офталомогичен преглед при пациента с дегенерация на макулата, свързана с възрастта…

Научете повече

Роговична дистрофия

Има повече от 20 вида на роговични дистррофии. В тази статия ще се опитаме да хвърлим светлина върху най-честите. Най честите роговични дистрофии са…

Научете повече

Трахома

Трахомата (гранулозен конюнктивит, египетска офталмия, ослепяваща трахома), е инфекциозно заболяване, което се причинявано от бактерията Хламидия трахоматис (Chlamydia trachomatis).Този патогенен микроорганизъм се…

Научете повече

Инсулт на окото

Инсулт на окото (оклузия на ретината) е рязко нарушение на кръвообращението в съдовете на ретината, което се причинява от спазъм, емболия или тромбоза. Спазъм се наблюдава при болни от хипертонична болест, артериосклероза, хиперхолестер……

Научете повече

Пигментоза на ретината

Пигментозата на ретината (ретинитис пигментоза, пигментен ретини, RP) е хронична, прогресивна, наследствена, дегенеративна дистрофия на ретината при което се получава дегенерация и загуба на функцията на светлочувствителния нервен сл…

Научете повече

Синдром на Стиклър

Стиклер синдром , синдром на Стиклър(наследствена прогресивна артро-офталмопатия) е генетично заболяване, при което се засяга съединителната тъкан, в частност колагена…..

Научете повече

Склерит

Склеритът е тежко разрушително възпаление на склерата. Склерата е бяла на цвят и е изградена от колаген. По повърхността й преминават фини кръвоносни съдове, които имат важно участие във възпалителните процеси при заболяването склерит…..

Научете повече

Синдром на пигментна дисперсия

Синдромът на пигментната дисперсия е състояние  което е причинена от пигментни гранули, освобождаващи се от ириса и запушват дренажната система на окото. При нарушение води до повишаване на въртерочното налягане и развитие на втор…

Научете повече

Птоза на клепача

Птозата е нарушение на подвижността и местоположение на клепачите, обикновено на горния. Нормално горният клепач покрива 1мм от роговицата. Различават се лека птоза – покрива се 2мм от роговицата, средно тежка – 2 до 4мм и…

Научете повече

Ретинобластом

Ретинобластомът е тумор на ретината. Бива едностранен и двустранен, а в редки случай се  развива тристранен, където е засегната и епифизната жлеза. Туморър се развива само в ранна детска възраст, обикновено под…

Научете повече

Оптичен неврит

Оптичният неврит е автоимунно възпалително заболяване на миелиновата обвивка на зрителния нерв. Нарушава се бързото провеждане на нервните импулси кък мозъка и визуализиране на обектите в зрителното…

Научете повече

Миастения гравис

Миестения гравис (от гръцки и латински – „сериозна или тежка мускулна слабост“ е хронично автоимунно невромускулно заболяване . Началото на заболяването е постепенно, но може да настъпи и остро след вирусни инфекции, емоционален или физ…

Научете повече

Невус

Невусът в окото (мол в окото, бенка в окото) е вроден доброкачествено пигментно петно коeто рядко дегенерира в меланом. Различават се различни видове невуси очите…

Научете повече

Хемангиом

Той представлява доброкачествен тумор, който се образува от капилярните кръвоносни съдове. Капилярните хемангиоми се срещат предимно при деца под 1 година. Характеризират се с фаза на бърз растеж, след което следва фаза на бавно развитие и възможност за…

Научете повече

Хифема

Хифемата е състояние, при което има събиране или натрупване на кръв в предната камера на окото (пространството между ириса и роговицата).Обикновено причините са…

Научете повече

Нистагъм

Нистагъм (нистагмус) представлява състояние, при което очите извършават бързи, спонтанни, ритмични движения, които не могат да се овладеят волево. Очните движения биват хоризонтални, вертикални, и тор…

Научете повече

Мадароза

Мадароза (мадарозис) е състояние ,при което се стига до патологична загуба на космите на миглите и веждите. При това състояние може да се засегне едната страна или и двете страни на лицето.При състояние с белези означават, че има пове….

Научете повече

Блефарит

Блефарит е възпалително заболяване, което ангажира клепачите (клепачните ръбове), като показва характерно протичане и крие опасност от развитие на различни по тежест усложнения.Блефаритът може да бъде активиран от редица фактори, но основната причина за него са…

Научете повече

Албинизъм

Албинизъм е заболяване, което засяга очите и/или кожата. Има наследствен характер и представлява вродено намаляване или отсъствие на пигмента меланин. Меланинът се произвежда от аминикиселината тирозин чрез…

Научете повече

Дистрофия на Фукс

Дистрофия на Фукс (Ендотелна дистрофия на Fuchs) е заболяване на очите, което причинява възпаление на роговицата (прозрачния слой) и по конкретно ендотелът, Ендотелът покрива задната част на роговицата и участва в образуването дехидратацията на роговицата….

Научете повече

Дакриоцистит

Дакриоциститът е възпалително заболяване на слъзната торбичка, което се причинява от стеснение или запушване на слъзните пътища. Найчесто протича хронично. Обострянето настъпва при…

Научете повече

Разкъсване на роговицата

Разкъсването на роговицата е спешно състояние и представлява нарушаване целостта на роговицата.Има два основни типа на увреждащи агенти, които причиняват разкъс…

Научете повече

Тютюнопушене и очите

По дани на Eurostat България държи челното първо място по брой пушачи сред страните в Европейския съюз с 28.2 %, които пушат всеки ден и 6.5%, които пушат понякога. Плътно зад  нас са Гърция и Турция. На дъното на таблицата е Словения с 18.9% и…

Научете повече

Базоцелуларен карцином

Базоцелуларният карцином (базалиома) или Базално-клетъчен карцином на окото произхожда от така наречените базални клетки на епидермиса. Обикновено се причинява от интензивна слънчева радиация. Базалиомите се срещат в 80 процента от зоната ли….

Научете повече

Цитомегаловирусен ретинит

Цитомегаловирусният ретинит, известен също като CMV ретинит, е възпаление на ретината, което може да доведе до слепота. Причинителят е човешки цитомегаловирус, който засяга предимно хора с отслабен имун…

Научете повече

Меланом на окото

Очният меланом е най-често срещаният тип рак на окото. Известен е още като увеален меланомЗасяга се увеята, съдовия слой на окото между ретината и бялата област на окото. Меланомите се развиват от меланоцити, клетки, които…

Научете повече

Рак на окото

Ракът на очите е общо понятие, което се използва за описание на видовете рак, които могат да се развият върху или в окото. Представлява неконтролиран растеж на клетки от тъканите в или около окото. Този вид тумори са много редки. Има различни видове рак…

Научете повече

Анизокория

Анизокорията е състояние, при което има разлика в диаметъра на двете зеници над 0.5 mm. Нормално зениците на двете очи имат еднаква ширина. При някой хора се наблюдава естествено различие в диаметъра на зениците, което не е обусловено от забол…

Научете повече

Парализа на Бел

Парализа на Бел (неврит на лицевия нерв) е лицева парализа, обикновено временна, която причинява парализа или слабост на мускула от едната страна на лицето. Това се случва в резултат на дисфункция на…

Научете повече

Проблеми със зрението при диабет

Диабетът е едно от най-разпространините хронични състояние на човека. Накратко представлява комплексно заболяване, резултат от невъзможността на тялото да прозивежда инсули – хормон, който пренася захарта от кръвта на клет…

Научете повече

Черно око

Черното око (периорбитален хематом) е натъртване на тъкан под кожата около окото. В повечето случаи засяга по-скоро лицето, отколкото самото око. То може да възникне в резултат на падане, инцидент, в резултат на операции или въ…

Научете повече

Анизейкония

Анизейконията е разликата в размера на изображението, възприемано между очите от неравномерно увеличение. Двете най-чести причини са анизометропия (патологична разлика в рефракцията на двете очи) и патология на…

Научете повече

Болест на Коутс

Болестта на Коутс (ретинопатия на Коутс), Coats disease е вродено неоваскуларно заболяване на ретината. Ретината е богата на нерви тъкан (състояща се от светлочувствителни невроепителни клетки), покриваща задната част на окото, която предава нервни импулси към мозъка, което

Научете повече

Левкокория

Левкокорията е състояние на очите след преглед под лъч светлина при което зеницата изглежда бяла или белезникава. Това е симптом, че пациентът може да има проблеми с очите, затова офталмологът трябва да…

Научете повече

Сидероза

Очната сидероза е усложнение, дължащо се на магнитно вътреочно или интраорбитално чуждо тяло. Като цяло металите като желязо и мед, имат най-голям…

Научете повече

Акинетопсия

Акинетопсия произлиза от гръцки: a за “не”, kine за “движение” и opsia за “виждам”. Акинетопсията се превежда буквално като „слепота при движение“, при което пациентът има трудности при специфичното възприемане на…

Научете повече

Ектропион

Ектропионът е извиване навън на ръба на клепача. Това засяга предимно долния клепач.Има четири основни вида ектропион: инволюционен, цикатрициален, механичен,паралитичен и …

Научете повече

Термични изгаряния на очите

Термичните наранявания са резултат от топлинно увреждане на очните тъкани. Етиологията и механизмът на действие на термичното увреждане може да предостави важна информация, която ще…

Научете повече

Химични изгаряния на очите

Химическото нараняване е най-честата причина за изгаряне на роговицата. Химически наранявания на очите се случват в дома, промишлени условия, ферми и други места. Химическите наранявания от нападения…

Научете повече

Аниридия

Аниридия е рядко генетично заболяване, при което има различна степен на хипоплазия или липса на ирис, свързана с други очни характеристики, някои присъстващи от раждането, а други…

Научете повече

Дисфункция на мейбомиевите жлези

Дисфункцията на мейбомиевата жлеза е хронична, дифузна аномалия на мейбомиевите жлези, обикновено характеризираща се с обструкция на терминалния канал и/или качествени/количествени промени в секрецията на жлезите. Това може да…

Научете повече

Очна розацея

Розацеята е хронично възпалително акнеиформено състояние на кожата, което засяга предимно центрофациалните и околоочните области. Най-често се среща при пациенти на възраст 30-60 години и е…

Научете повече

Синдром на Блау

Синдромът на Блау (Blau Syndrome) е наследствено автовъзпалително заболяване, описано за първи път през 1985 г. от Едуард Блау. Класически се проявява в детска възраст с триадата грануломатозен…

Научете повече

Синдром на Браун Маклийн

Синдром на Браун Маклийн описва състояние, при което периферната (2-3 mm) долна роговица става едематозна и прогресира периферно, като в повечето…

Научете повече

Синдром на сухото око

Синдромът на сухото око е един от най-често срещаните проблеми, засягащи общото население и може да причини проблеми, които варират по тежест от леко дразнещи до инвалидизиращи. Синдромът на сухото око е общ термин, който…

Научете повече

Хемолакрия

Хемолакрия или кръв в сълзите на пациента може да възникне от  всяка точка по предната очна повърхност, очни придатъци и слъзна система (сълзен път), от производството на сълза през…

Научете повече

Черна Катаракта

Черната катаракта е много специфична. Ядрото на лещата е станало толкова втвърдено, склерозирано и почерняло, че е надхвърлило това, което е известно като брунесценция. Брунесценцията е обезцветяване на ядрото, което…

Научете повече

Вродена дистихиаза

Вродената дистихиаза е рядко състояние, което възниква, когато първична епителна зародишна клетка, предназначена да се диференцира в мейбомиевите жлези на тарзуса, се развие в цялостна…

Научете повече

Ентропион

Ентропионът е завъртане навътре на ръба на клепача и придатъците, така че миглите да са насочени назад към роговицата и очната повърхност. Това е една от най-често срещаните неправилни позиции на клепачите, наблюдавани главно…

Научете повече

Епиблефарон

Епиблефарон е състояние, при което претарзалния мускул на клепача и кожата се издигат над ръба на клепача, за да образуват хоризонтална гънка от тъкан, която кара миглите да заемат вертикална позиция. Може да включва както горния, така…

Научете повече

Очен цикатрициален пемфигоид

Точната патогенеза на OCP остава да бъде изяснена, но съществуващите доказателства подкрепят реакция на свръхчувствителност от тип II, причинена от автоантитела към антиген на клетъчната повърхност в базалната мембрана на конюнктивалния…

Научете повече

Придобита дистихиаза

Придобитата дистихиаза се дължи на метаплазия и де-диференциация на мейбомиевите жлези в пълни (жлези и фоликули), произвеждащи пилосебацеални единици. Интензивно остро възпаление, травма или…

Научете повече

Синдром на сухото око

Синдромът на сухото око е един от най-често срещаните проблеми, засягащи общото население и може да причини проблеми, които варират по тежест от леко дразнещи до инвалидизиращи. Синдромът на сухото око е общ термин, който…

Научете повече

Хемолакрия

Хемолакрия или кръв в сълзите на пациента може да възникне от  всяка точка по предната очна повърхност, очни придатъци и слъзна система (сълзен път), от производството на сълза през…

Научете повече

Черна Катаракта

Черната катаракта е много специфична. Ядрото на лещата е станало толкова втвърдено, склерозирано и почерняло, че е надхвърлило това, което е известно като брунесценция. Брунесценцията е обезцветяване на ядрото, което…

Научете повече

Точка на Митендорф

Точката на Митендорф (Mittendorf) , ембриологичен остатък от хиалоидната артерия, е находка от изследване на кръгова непрозрачност на задната капсула на лещата, която най-често е визуа…

Научете повече

Синдром на Гарднър

Синдромът на Гарднър (Gardner syndrome) е рядък фенотипен вариант на фамилна аденоматозна полипоза (FAP). Както синдромът на Гарднър, така и FAP се характеризират с множество аденоматозни полипи, покриващи повърхността на…

Научете повече

Призрачно-клетъчна глаукома

Призрачно-клетъчна глаукома (Ghost Cell Glaucoma)  е вторична откритоъгълна глаукома, причинена от дегенерирали червени кръвни клетки (призрачни клетки), запушващи трабекулар…

Научете повече

Болест на Фабри

Болестта на Фабри е невъзможност за разграждане на глоботриаозилцерамид поради дефицит на α-галактозид А. Това води до натрупване на глоботриаозилцерамид в лизозомите в цялото тяло. Болестта на Фабри е вид лиз…

Научете повече

Макроаневризма на окото

Ретиналните артериални макроаневризми са придобити, фокални разширения на ретиналните артериални клонове (предимно ретинални артериоли от втори ред), които могат да бъдат класифицирани като

Научете повече

Оптична невропатия на Лебер

Наследствената оптична невропатия на Leber (LHON) е най-често срещаното наследствено митохондриално заболяване и обикновено засяга млади мъже. Обикновено започва като…

Научете повече

Вродена амавроза на Лебер

Вродената амавроза на Лебер (Leber) (LCA) е семейство от вродени ретинални дистрофии, които водят до тежка загуба на зрение в ранна възраст. Пациентите обикновено се проявяват с нис…

Научете повече

Роговична дистрофия на Лиш

Корнеалната дистрофия на Lisch (LCD) е рядка форма на повърхностна дистрофия на роговицата, характеризираща се със сиви микрокисти с мутовки или пера във формата на лента или…

Научете повече

Всички права запазени: Очен медицински център Д-р Голев