Артериална оклузия на ретината ( запушена артерия на ретината) е заболяване  при което се запушва една или повече артерии на ретината, които са кръвоносните съдове, които пренасят кислород от сърцето към ретината. Запушването на главната артерия на ретината се нарича оклузия на централната артерия на ретината (CRAO) . Запушване на клона на ретиналната артерия (BRAO) се случва, когато запушването се случи по-нататък в по-малките клони на вашата артерия.

От какво се причинява артериалната оклузия на артерия на ретината / запушване на артерия на ретината

Затварянето на съда причинява пълна исхемия на ретината: липсата на приток на кръв и следователно на кислород причинява необратимо увреждане на деликатната нервна тъкан на ретината в рамките на минути.

Запушването на артерията в по-голямата си част се дължи на ембол, който се отделя от атеросклеротичните плаки, разположени на нивото на артериите с по-голям калибър, разположени нагоре по течението на артерията на ретината (особено каротидните артерии).

Всъщност, един от най-честите симптоми на преходна исхемична атака (TIA) поради наличието на атеросклеротични плаки по стените на каротидните артерии е внезапната загуба на зрението на едното око.

Пациентът има замъгляване на зрението от едното око с кратка продължителност (30 секунди до 10 минути), причинено от емболи, преходно запушващи централната артерия на ретината.

Следователно наличието на тези симптоми трябва да бъде от първостепенно значение, за да се открият навреме високорискови състояния за развитие на трайни исхемични лезии, както на ретината, така и на мозъка (инсулт).

Степента на оклузия, определена от тромба, характеризира две различни форми на оклузия:

 •  Частична исхемична форма при запушване само на клон на артерия централис ретине (a.centralis retinae)  -BRAO
 •  Исхемична форма (пълно запушване на a.centralis retinae ) – CRАO или централна ретинна артериална оклузия

Оклузията на централната артерия на ретината се характеризира с внезапна, пълна загуба на зрение без болка в едното око.

Кои са симптомите на артериална оклузия на ретината ?

В зависимост от  тежестта на затварянето на съда

 • Частична загуба на зрението
 • Цялостна загуба на зрението

Какво е лечението на артериална оклузия?

Когато се опасяваме , че има оклузия на ретинална артерия, задължително трябва да се направи флуоресцеинова ангиогрефия  , очен скенер ОСТ ( оптичен кохерентен томограф) или скенер на съдовете Angio-OCT . Очна клиника”Д-р Голев” разполага с единствената в България 24 мегапиксела фундус камера за извършване на заболяването флуоресцинова ангиография на на съдовете на ретината, както и най-модерния скенер ОСТ и Angio-OCT.

 

След като установим , че имаме че имаме пълно или частично запушване на артериален съд на ретината започваме лечение, което може да включва:

 • Съдоразширяващи лекарства
 • Противовъзпалителни лекарства
 • Лекарства понижаващи вътреочното налягане и др

Понякога се налагага и лазерна обработка на исхемичните участъци с цел да не се оформи неоваскуларизация на ретината ( нови дефектни съдове) или Anti-VGF инжекция като Айлия (EYLEA) .

Очна клиника “Д-р Голев” Разполага с най-модерната апаратура за диагностика и лечение, както на венозна оклузия така и на всички останали заболявания.

ОЧНА КЛИНИКА “Д-Р ГОЛЕВ”

 • 0877 505 151
 • гр.Хасково, бул.България 43
 • 0887807667
 • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
 • 0877845799
 • гр.Харманли, бул. България 46