Какво е базоцелуларен карцином

Базоцелуларният карцином (базалиома) или Базално-клетъчен карцином на окото произхожда от така наречените базални клетки на епидермиса. Обикновено се причинява от интензивна слънчева радиация. Базалиомите се срещат в 80 процента от зоната лице-шия, Метастазите (дъщерни тумори) са изключително редки, поради което този карцином се класифицира като полу-злокачествени.

Тъй като окото, и особено клепача, често е изложен на слънчева светлина, също така е възможно развитието този вид карцином. Самият процес представлява злокачествени язви, които засягат базално-клетъчния слой на кожата.

Тези тумори изискват специално внимание. Необходими са бързи действия, за да се предотврати разпространението на тумора до такава степен, че да не увреди нервите и кръвоносните съдове в окото, което може да доведе до израстване до структури на мозъка, в резултат на което настъпва загуба на зрение

До 90% от злокачествените промени на клепача са причинени от базалиома. Среща се главно в напреднала възраст, но може да се появи и по-рано в редки случаи. Базоцелуларният карцином на клепача обикновено се намира във вътрешния ъгъл на окото и най-често в долния клепач.

Симптоми

Обикновено те са неточни и се разпознават от засегнатото лице на много късен етап. Основната причина е, че първите кожни промени причинено от а базалиома са подобни на ежедневните кожни примеси и често се игнорират. Ако туморът расте, той образува по-класическа форма и приблизително съответства на низ от перли, положени в лък.

Находката на кожата не е болезнена и обикновено се забелязва по козметични причини. Типичната за туморите загуба на тегло обикновено не присъства при базално-клетъчни карциноми.

Ако базалноклетъчният карцином се намира на клепач, възможно е движението да е нарушено. Засегнатите обикновено не могат да отворят правилно окото и окото също може да се подуе, което може да доведе до влошено зрение.

Диагноза

В случай на напреднал базалноклетъчен карцином, очната диагноза се поставя още при оглед. Взема се биопсия, но обикновено се премахва цялата област на кожата.

Лечение на базоцелулцарен карцином

За лекуващия лекар базалноклетъчният карцином върху или в окото винаги представлява предизвикателство, тъй като терапията е особено трудна в този случай.

Обикновено хирургичното отстраняване на базалноклетъчен карцином е първият избор. Това обаче е рядко възможно, особено в очите, без излагането на пациента на голям риск.

Отстраняването на околната тъкан, което винаги трябва да се прави от съображения за безопасност при отстраняване на тумора, е рядко възможно без приемане на масивни усложнения.

Ако е локализиран на клепач, често се взема решение да се използва заледяване.

Очна клиника “Голев” Разполага с най-модерната апаратура за диагностика и лечение, както на базоцелуларен карцином на окото така и на всички останали заболявания.

ОЧНА КЛИНИКА “ ГОЛЕВ ”

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково, бул.България 43
  • 0887 807 667
  • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
  • 0877 845 799
  • гр.Харманли, бул. България 46