Какво е Вродена Дистихиаза ?

Обща информация:

Мигли: Има приблизително 100 реснички на всеки горен клепач и 50 на долните клепачи. Корените на очните мигли са разположени на предната повърхност на тарзуса. Ресничките се движат между orbicularis oculi и мускула на Риолан и излизат от кожата в предния ръб на клепача

Мейбомиеви жлези: Мейбомиевите жлези са специализирани мастни жлези, които покриват ръба на клепача и отделят липиди, които образуват повърхностния слой на слъзния филм. Има приблизително 25 жлези в горния клепач и 20 в долния клепач. Мейбомиевите жлези и миглите се диференцират от обща пилосебацеална единица през 2-рия месец от бременността. Двойният потенциал на пилосебацеалната единица обяснява етиологията както на вродените, така и на придобитите форми на дистихиаза.

Вродена дистихиаза

Вродената дистихиаза е рядко състояние, което възниква, когато първична епителна зародишна клетка, предназначена да се диференцира в мейбомиевите жлези на тарзуса, се развие в цялостна (ресничеста и жлезиста структура) пилосебацеална единица.

Симптоми

Частичен или пълен втори ред мигли, излизащи при или малко зад отворите на мейбомиевите жлези. Аберантните мигли са склонни да бъдат по-тънки и по-къси от нормалните реснички и често са насочени назад към земното кълбо. Миглите обикновено са меки и се понасят добре в ранна детска възраст и обикновено не стават симптоматични до 5-годишна възраст.

Лечение на вродена дистихиаза

Лечението е показано, когато пациентът е симптоматичен или ако се развие повърхностна кератопатия.

Консервативната терапия включва очни лубриканти и меки контактни лещи. Аберантните мигли могат да бъдат отстранени чрез епилация, електролиза и криотерапия, въпреки че пациентите трябва да знаят, че често са необходими многократни лечения. Ръчната епилация е временна, тъй като миглите обикновено израстват отново за 2-3 седмици. По-категоричните хирургични лечения включват тарзотомия с ротация на ръба на клепача, директна тарзална ексцизия и ламеларно разделяне на клепача с отстраняване на аберантните фоликули. Разделянето на горния клепач и криотерапията включва следните стъпки:

Разрез по сивата линия за разделяне на предните и задните ламели.

Криотерапия с цикъл на двойно замразяване и размразяване до -20 °C до задните ламели и фоликулите на миглите.

Хирургична репозиция на предни и задни ламели.

Очна клиника “Голев” Разполага с най-модерната апаратура за диагностика и лечение, както на вродена дистихиаза така и на всички останали заболявания.

ОЧНА КЛИНИКА “ ГОЛЕВ ”

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково, бул.България 43
  • 0887 807 667
  • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
  • 0877 845 799
  • гр.Харманли, бул. България 46