Какво е гъбичен кератит?

Гъбичният кератит е възпаление на роговицата на окото, което е резултат от гъбична инфекция.

Обикновено гъбата, която причинява този вид кератитна инфекция, е Фузарията.

Фузарията е гъбичка, която се намира във водата, почвата и разстения от целият свят, които предимно разстат в по-топъл климат. Предимно се среща при млади здрави мъже, които извършват селскостопанска работа, получили абсолютно естествено нараняване: банален удар на листа или клони в окото. Инфекцията възниква след малко увреждане на роговицата. Първите симптоми се появяват бързо – вече на 2-3-ия ден след травмата.

Основните симптоми са болка в окото, усещания за наличие на чуждо тяло, сълзотечене, появата на секрети от очите, зачервяване, фотофобия. .

Фактори, отключващи гъбичния кератит са наранявания на роговицата след носене на контрактни лещи, продължителна употреба на кортикостероиди, хроничен кератит от вирусна природа, както и херпес и пролетен кератоконюнктивит.

            Диагностицирането е въз основа на резултатите от анализа на рисковите фактори и на оценката на общото състояние на роговицата на окото след биомикроскопия..

Лечение на гъбичен кератит

            Лечението се определя от причинителя, изисква чести лекарства за дълъг прием от време, минимум 12 седмици. При пациенти, които не реагират на лечение е необходима хирургична намеса която предполага трансплантация на роговица (кератопластика). При непотърсили помощ навреме или неспазване на терапията се стига до зрителни промени и слепота. Ето защо ранната диагностика, както и адекватната терапия са много важни при лечението на гъбични кератити.

Очна клиника “Д-р Голев” Разполага с най-модерната апаратура за диагностика и лечение, както на гъбичен кератит така и на всички останали заболявания.

ОЧНА КЛИНИКА “Д-Р ГОЛЕВ”

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково, бул.България 43
  • 0887807667
  • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
  • 0877845799
  • гр.Харманли, бул. България 46