Термичните наранявания са резултат от топлинно увреждане на очните тъкани. Етиологията и механизмът на действие на термичното увреждане може да предостави важна информация, която ще помогне да се определи степента на увреждане на тъканите.

Термични наранявания могат да възникнат в резултат на контакт с горещи предмети, като например маша, горещи течности и огън. Жизненоважно е да запомните, че очни наранявания от пожар могат да възникнат във връзка с изгаряния в други области на тялото. Този вид нараняване често е едностранно. Проучванията са установили, че дългосрочните последствия са редки и се наблюдават само при 3% от пациентите с изгаряния на роговицата. Въпреки че са необичайни, термичните наранявания при деца винаги трябва да се оценяват с възможността да са резултат от малтретиране на деца, особено при множество минали наранявания.

При изгаряне на конюнктивата и роговицата имаме четири степени:

  • първа- конюнктивата е оточна, зачервена, а най-външния слой на роговицата е помътнял или липсва
  • втора степен- конюнктивата е оточна, с бели фини налепи и ерозии, а роговицата е мътна, без сетивност, с нежни налепи в повърхостните слоеве
  • трета степен- некротична конюнктива, с мръсен сивобелезникав цвят и липсващ кръвоток, роговицата е сивобелезникава, като пораженията достигат по-дълбоките й слоеве, при некроза на части от тези слоеве се оформя дълбока язва, сетивността напълно липсва
  • четвърта степен- голяма част от клепачите и очната ябълка са унищожени

Прогноза

Прогнозата зависи както от бързо разпознаване на състоянието, така и от спешна медицинска намеса. Това е особено важно при пострадали със съпътстваща политравма, при която други наранявания често са приоритет, но особено внимание трябва да се обърне на очните изгаряния, които са чувствителни към време.

Лечение

Лечението на изгаряния, ограничени в областта на окото и придатъците му, се е необходимо да започне веднага. Обикновено започва още от спешното отделение и продължава под наблюдение на очен специалист.

Както при химическите изгаряния, лимбалното засягане е важен прогностичен фактор при определяне на дългосрочния резултат. Лечението на тежки изгаряния от разтопен метал и фойерверки може да включва други очни структури, които изискват медицинско или хирургично възстановяване, включително трансплантация на лимбални стволови клетки. Експерименталните допълнителни терапии могат да бъдат от полза. Такива терапии включват доставяне на кислород до изгорената очна повърхност с помощта на маска за лице за 1 час на ден. Установено е, че кислорода намалява лимбалната исхемия, ускорява епителизацията и намалява васкуларизацията на роговицата. За тези пациенти със загуба на клепачна тъкан се използва газопропусклива склерална контактна леща за намаляване на експозицията на роговицата. Рекострукцията на клепачите обаче е от решаващо значение за дългосрочното здраве на очната повърхност.

Очна клиника “Голев” Разполага с най-модерната апаратура за диагностика и лечение, както на термични изгаряния на очите така и на всички останали заболявания.

ОЧНА КЛИНИКА “ ГОЛЕВ ”

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково, бул.България 43
  • 0887 807 667
  • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
  • 0877 845 799
  • гр.Харманли, бул. България 46