Плуващи мътнини (мушици) в очите. Опасни ли са?

Очните мътнини са малки обекти със странни форми, които се появяват пред погледа ви, обикновено, когато човек се вгледа в ярка светлина, като например синьо небе или бял таван. Техните форми са много различни, но често ще се появяват като петна, паяжини или произволно оформени и разтеглени обекти. Това не са оптични илюзии, а нещо, което очите Ви действително възприемат. Има няколко различни причини за това,  но в повечето случаи тези мътнини са причинени от парчета от гелоподобното тяло в задната част на окото, които са се откъснали от него, след което плават свободно в очната ябълка. Мътнините са микроскопични по размер те само изглеждат големи заради близостта им до ретината.

Какво представляват плуващите мътнини( мушици) ?

Стъкловидното тяло е виновника за поява на мътнините. То е гелообразно и запълва най-голямата част от окото и му дава обем.

При някой заболявания, силно напъване, високо късогледство и др. нишки от стъкловидното тяло се разкачат от ретината и стават плуващи мътнини (мушички).

Често мътнините избледняват за период от няколко седмици до няколко месеца. Много често пациентите привикват към мътнините, които могат и да останат, и ги забелязват само когато концентрират вниманието си върху тях.

Ако забележите, че голямо количество мътнини започват да се появяват в очите Ви евентуално с някои леки проблясъци или т. нар. светкавици или имате мътнина която не се движи при движение на очите, Вие трябва незабавно да се обърнете към очен лекар. Има шанс ретината Ви да се отдели от задната част на окото.

Ако това се случи имате много малко време да се лекувате преди тя да изгуби функциите си и да ослепеете. С отлепването на стъкловидното тяло може се оформи ретинално разкъсване и ако е  оставено без лечение може да настъпи отлепване на ретината.

Ако е намерено такова разкъсване наложително е извършването на лазер терапия за запечатване на областта около ретиналното разкъсване и за предотвратяване отлепване на ретината. Това е амбулаторна процедура, която трябва да се извърши в деня на откриване на ретиналното разкъсване.

ОЧЕН МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР Д-Р ГОЛЕВ

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково, бул.България 43
  • 0887807667
  • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
  • 0877845799
  • гр.Харманли, бул. България 46

ЗА ДА ЗАПАЗИТЕ ЧАС ЗА ПРЕГЛЕД ОНЛАЙН НАТИСНЕТЕ ТУК!

Ако имате конкретен въпрос, чувствайте се свободни да го зададете. Вижте страницата Контакти за повече информация

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *