Предимства на прогресивните стъкла | Статия на Д-р Д.Голев

От доста години насам интернет пространството се използва не само от хора под 20г. възраст, а и над 30г. и 40г. възраст. Над 50% от населението използва активно смартфони и таблети. 70% от хората на възраст между 40г. и 70г. са активни шофьори. Забелязваме, че се увеличава желанието на хората да виждат и изглеждат добре. С други думи нуждата от по-добро зрение непрекъснато нараства. Нормално е хората над 40г. възраст да имат проблеми с фокусирането върху близки обекти. Голяма част от тях имат затруднения и с фокусирането на средна и далечна дистанция.

Какво е пресбиопия?

Пресбиопията е естествено физиологично състояние на зрението, настъпващо след 40г. възраст. Окото губи възможността да фокусира добре на близки разстояния, най-често при четене т.н. синдром на късите ръце.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Къде е силата на прогресивните стъкла?

Прогресивните стъкла успешно комбинират диоптрите за близко и далече и помагат да преоткриете света по най- естественият начин. Те коригират успешно пресбиопията благодарение на високите технологии на производството им. Тези стъкла улесняват всекидневието ни. Изработват се чрез специална иновативна технология и имат перфектен естетически вид. При прогресивните стъкла има невидим плавен преход от диоптрите за на далеч до диоптрите за близо или без диоптер за на далеч до диоптера за близо.

Силата на тези стъкла не е само да виждате добре за близо и далече ,а също така и на междинно растояните 60-80 см . Така че спокойно с тях може си погледнете часовника , таблото когато шофирате, пътя и навсякъде ще виждате чисто и ясно. Времето за свикване с просресивните стъкла е 10- 15 дни .

От начало може би ще намирате леко затруднение в намирането на зоните, но след 15 дни окото по навик и автоматизъм ще ги намира веднага без да се замислите къде са зоните ви. 99% от очните лекари след 35-40 годишна възраст избират прогресивните стъкла.

Все пак важно е да знаете, че за да виждате добре и свикнете с прогресивните очила трябва се спазат няколко изисквания. Ако едно от тези по – долу изброените не е правилно направено няма да можете да виждате с прогресивните стъкла и да свикнете с тях .

  • точни оптимални диоптри за далеч и близо
  • точна височина на оптичния център за далеч
  • точно междузенично разстояние
  • модел и клас на прогресива се избира зависимост от от времето на носена на очилата през деня, най – нужното разтояние и височината на монитира (ако се работи с компютър)
  • специална апаратура за вземане на мярка, ъгъл на стъклата и кривина на рамката

За това препоръчвам добре да си помислите къде си поръчвате прогресивни стъкла и от какъв производител са. Ако целите китайски стъкла или много евтини по добре си направете 2 чифта очила . Попитайте дали очния Ви лекар има специално обучение за изписване на прогресивни очила, което е поне 6 месеца  обучение ? 🙂

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *