Прогресивни очила – Каква е истината!

Статия на Д-р Димитър Голев

Какво представляват прогресивните очила

Основната идея на прогресивните очила е възможността да виждаме на всички разстояния без нужда да сменяме два или повече чифта очила както за далечно , междинно и близко разстояние. Къде се крие тайната? Тайната се крие в плавния преход на диоптрите на стъклата така, че с едно движение на погледа на очите да влизаме във всички зрителни зони .
Има ли разлика между различните прогресивни стъкла.

Разбира се че има.  Има много видове на прогресивни стъкла както обикновени , офис , индивидуални и др. Има също така и разлика между класовете на прогресивните очила както нисък, среден и висок клас.  Тук играе роля качеството на материала и начина на изработка на зоните на прогресивните стъкла.  Не можем да очакваме максимален комфорт при ниските класове.

Всеки очен лекар може ли да изписва прогресивни очила и да очакваме добро зрение

Изписването на прогресивни очила си изизсква специално обучение, което го няма по време на специализация на очните лекари понеже самите преподаватели като доценти и професори няма от къде да бъдат научени за тънкостите при изписването на прогресивни очила.  Малко очни лекари в България разбират от исписване на прогресивни стъкла. Много често диоптрите при прогресивните очила се разминават с диоптрите ако трябва поотделно да ностите 2 чифта очила. Д-р Димитър Голев има сертификат за следдипломно обучение за прогресивни стъкла от Англия. Очния център Д-р Голев  е оборудван с най – модерната апаратура за изписване и изработка на прогресивни очила

Защо много хора не могат да свикнат с прогресивните стъкла

Повечето хора не могат да свикнат с прогресивните стъкла по простата причина, че някоя от следние точки не е спазена :

  • точни оптимални диоптри за далеч и близо
  • точна височина на оптичния център за далеч
  • точно междузенично разстояние
  • модел и клас на прогресива
  • специална апаратура за вземане на мярка, ъгъл на стъклата и кривина на рамката

Трябва да отбележа, че в зависимост от класа на прогресива варира и продължителността на носене на прогресивните стъкла. Не можем да очакваме комфорт през целия ден при положение, че носим нисък клас на прогресивни стъкла. Масова практика е хората да си купуват китайски прогресиви и очакват добро зрение и лесно свикване. В такъв случай по правилно е да носите два чифта очила.

Най – голямата грешка на пациентите е, че позволяват да бъдат преглеждани от продавачите в магазина, а не от лекари. И когато неквалифицирано лице ги прегледа и не спазва някоя от горепосочените точки няма как да виждате с прогресивни стъкла. С НЕВИЖДАНЕТО НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СВИКНЕ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *