Синдрома на сухото око?

Статия на Д-р Димитър Голев

Синдрома на сухото око включва усещане за чуждо тяло, дразнене от светлина, парене, замъглено зрение.

Известни са множество фактори, причиняващи състоянието „сухо око”. Тежките форми на сухо око могат да бъдат следствие от възпаления, свързани с хронични заболявания и ревматоиден артрит.

Разграничението между алергичен конюнктивит и сухо око е от решаващо значение за лечението, тъй като и двете състояния споделят някои признаци и симптоми, но изискват различни терапии.

,Ефективното овладяване на синдрома на сухото око изисква цялостен преглед и изследване на трите слоя на слъзния филм (липиден, воден и геловиден). Външният липиден слой забавя изпаряването, докато вътрешния геловиден слой предотвратява разкъсването на филма на външната роговична епителна повърхност. Средния, воден слой осигурява хранителни вещества на роговицата. Важно е да се отбележи, че качеството на слъзния филм може да варира, но ако има дисбаланс, това рефлектира негативно на роговичните епителни клетки, което от своя страна води до увреждане на слъзния филм и нанася щети на роговичната повърхност.

Използването на изкуствени сълзи е добър вариант за първа стъпка към избягване на усложненията. Съществуват различни препарати, като всеки от тях има различно действие и механизъм, и със сигурност въздейства върху поне един или повече от нарушените слоеве. Някои формули на изкуствени сълзи допринасят за сгъстяване на водния слой и ограничаване на изпаряването. Други действат върху целия слъзен филм и за укрепване на способността му да покрие цялостно роговицата.

Възможно е използването на постоянни или временни „запушалки” на слъзните точки, с цел забавяне дренажа на слъзния филм и увеличаване времето на контакт с роговицата.

При умерена до тежка форма на сухо око се прибягва до други медикаменти изписвани с рецепта. За максимален ефект тези продукти се предписват в комбинация с изкуствени сълзи. Диетични промени, като например увеличаване приема на омега 3 мастни киселини също би могло да бъде допринесе за постигане на оптимални резултати от лечението.

Aко страдате от някои от признаците и симптомите на сухо око, не отлагайте посещението при специалист офталмолог.

Д-р Димитър Голев

Тел:0887807667

Ако имате конкретен въпрос, чувствайте се свободни да го зададете. Вижте страницата Контакти за повече информация

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *