Сухо око – Имате ли?

След нарушенията в зрението, сухотата в очите е следващият по честота проблем, който ни кара да посетим очен лекар. В последните 15 – 20 г пациентите с това състояние са се удвоили.

Някои хора дори не разбират, че имат точно такъв здравословен проблем поради обстоятелството, че понякога водещият симптом при тях е сълзенето от очите.

Така нареченото „сухо око“ представлява съвкупност от промени в окото които водят до недостатъчно овлажняване и изхранване на роговицата и конюнктивата. Вследствие на това се развива възпалителен процес и увреждания, които частично могат да засегнат и клепача.

Уврежданията, които се появяват първоначално са обратими, но ако не се вземе под внимание това състояние се стига до трайни изменения. Под електронен микроскоп повърхността на конюнктивата и роговицата изглежда суха и наподобява лющеща се кожа. Окото при това състояние доста често не се усеща сухо от пациентите и затова много от тях са объркани от поставената им диагноза. В зависимост от главната причина за нарушеното овлажняване, окото реагира различно. От една страна би могло да се появи зачервяване, сърбеж, сълзене, както и влошаване на зрението. От друга страна симптоми, които съпътстват това състояние могат да бъдат също изтичането на белезникав секрет, възпаление на клепача, непоносимост към контактни лещи или билка при натиск или усещане на „пясък“  в очите. Не всички от тези оплаквания се срещат задължително при „сухо око“, възможно е единственото оплакване да бъде честото сълзене.

Синдрома на сухото око понякога се дължи на намалена продукция на слъзният секрет. При други случеи слъзният секрет може да е в достатъчно количество, но да е с намалено качество или иначе казано абнормен състав на сълзите, които се изпаряват много по – бързо и не могат да овлажнят очите.

Симптомите при синдрома на сухото око са: дразнене и парена на очите; повишена чувствителност към светлината; сърбеж на очите; чувство на чуждо тяло в очите; може да има замъгляване на зрението; сухота в очите.

Симптомите се влошават при продължителна работа с компютър, въздействие на климатични условия – вятър, слънце. Подобряват се при затваряне на очите.

Начинът на хранене е от изключително значение за здравето на очите. Трябва да се спазва едно основно правило: „Да не се прекалява с нищо“.

Всеки фактор, които допринася  за сухотата – топло помещение, климатик, сешоар, както и различни дразнители във въздуха, са вредни за сухите очи. Димът от цигарите също е дразнител.  Човек, страдащ от сухота в очите, трябва да следи състоянието си чрез редовни прегледи при офтамолог

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *