Цветът на очите – може ли да се предвиди ?

Цветът на очите е генетична черта, вълнуваща родителите на повечето бебета докато се развиват. Дали очите на детето ще са черни, кафяви, сини, сиви, зелени, лешник или някаква комбинация от цветове?
Как изглежда едно дете зависи от генетичния материал на  всеки от родителите. Но гените на родителите могат да се смесват по много различни начини. Въздействията на всеки родител не са известни докато детето не се роди!

Как се оформя цветът на очите?

Цветната част на окото се нарича ирис, чиято пигментация определя нашия цвят на очите.
Цветът на очите на човека се формира от три гена, два от които са добре известни. Тези гени допринасят за най-честите цветове – зелено, кафяво и синьо. За другите цветове, като сиво, лешник и множество комбинации няма напълно обяснение до този момент.

Очите могат да бъдат само временно сини. Очите на бебета могат да променят цвета си, ако кафевият пигмент меланин се развива докато те растат.
До сега се смяташе, че кафявото е „доминантно“, а синьото е „пасивно”. Но съвременната наука е показала, че цветът на очите не е толкова просто нещо.
Също така, цветовете на очите не са като смес от цветовете на двамата родители, както е в смесването при боята например. Всяка майка има две двойки от гените на всяка хромозома. Така че съществуват множество възможности, в зависимост от това как „Колелото на късмета“ се завърти.
Повечето бебета се раждат със сини очи, които могат да потъмнеят в първите три години. Помътняване възниква, ако меланинът – кафяв пигмент, обикновено присъстващ при раждането, се развива с възрастта. Децата могат да са с напълно различни цветове на очите, да не са с на никой от техните родители. Но ако и двамата родители са с кафяви очи най-вероятно и техните деца също ще имат кафяви очи.
По-тъмните цветове са склонни да доминират, така кафявото измества зеленото, и зеленото измества синьото. Въпреки това микс от кафяво и синьо при родителите не означава автоматично дете с кафяви очи.
Някои деца се раждат с ириси, които не съвпадат по цвят. Обикновено това е причинено от неправилно развитие на пигмента, местна травма или в утробата, или скоро след раждането, или доброкачествено генетично разстройство. Други причини могат да бъдат възпаление, лунички (дифузен невус) на ириса и синдром на Horner’s.

Ето и повече информация.

Какъв цвят ще бъдат очите на вашето бебе

● Как се наследява цветът на очите е въпрос много по-сложен от това, което се е смятало в миналото, когато се е предполагало, че може да се предскаже цветът на очите на децата въз основа на цвета на очите на родителите.

•    Като цяло обаче е далеч по-голяма вероятността за двама родителите с кафяви очи да имат синеоки деца, отколкото за двама синеоки родители да имат деца с кафяви очи.
•    Двама синеоки родители от друга страна е много по-малко вероятно да имат тъмнооки деца.
•    Все пак поради сложността на генетичните характеристики е напълно възможно за двама синеоки родители да имат  дете с кафяви очи.

Промените в цвета на очите

Ирисът е мускул, който разширява и контролира размера на зеницата. Зеницата се разширява при слабо осветление и се свива при ярко осветление. Тя също така се свива, когато се фокусира върху близки обекти като книга, която четете.
Когато се промени размерът на зеницата, пигменти в ириса се компресират или разпространяват и настъпва лека промяна на цвета на очите. Някои емоции могат да променят както размера на зеницата, така и цвета на ириса. Ето защо някои хора казват, че техните очи променят цвета си, когато са ядосани или влюбени, или на слънце.
Цветът на очите също може да се промени с възрастта. Това се случва при 10-15% от кавказкото население (хора, които по принцип имат по-светли цветове на очите). Така например тъмно кафяви очи са лешник след време, комбинация от кафяво и зелено. Както и някои лешникови очи потъмняват с възрастта.
Имайте предвид, че ако с възрастта промените на цвета на очите са доста резки или ако едното око се промени от кафяво до зелено или от синьо до кафяво (т.нар. хетерохромия), трябва да бъдете прегледан от вашия очен лекар. Промените в цвета на очите може да бъде предупредителен знак на някои болести, като хетерохромичен иридоциклит, синдром на Хорнер или пигментна глаукома.
В крайна сметка, ако не ви харесва цветът на очите, който сте наследил,  винаги можете да го промените с цветни контактни лещи

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *