Как диабета уврежда зрението! Статия на Д-р Димитър Голев – Началник на Очна клиника “Голев”

Диабета е едно от най-често срещаните заболявания.  Той е водещата причина за слепота при хора под 65 години .

Ще се опитам накратко и на по-ясен език да обясня вредите на захарният диабет върху очите.

Над 422 милиона в света страдат от захарен диабет. За уточниние има два вида на диабет , тип 1 и тип 2. При не-добре контролирана кръвна захар и двата вида водят до увреждане на очите и поява на диабетна ретинопатия.

Повишената кръвна захар води до увреждане на малките кръвоностни съдове ( капилярите) на очите следствие на което настъпват редица промени в очите.

Началните усложнения от диабета се кръвоизливи по ретината , промяна и разширяване на кръвоносните съдове , холестеролови отлагания вследствие повишената пропускливост на кръвоносните съдове.

Неконтролираният захарен диабет може да доведе до оток на макулата (жълтото петно) и кръвоизлив в стъковидното тяло при , което зрението силно намалява. При диабетната ретинопатия най-опасна е появата на нови ( неоваскуларизирани ) съдове, които могат да доведат както до отлепване на ретината така и до необратима слепота.

В повечето случаи загубата на зрение може да бъде предотвратена при проследяване на състоянието от очен лекар и правилно лечение. За съжаление много пациенти не обръщат достатъчно внимание на заболяването си по ред причини, а това довежда до диабетна ретинопатия, и процеси,  които най-често са необратими.

Очен преглед 2 пъти годишно е задължителен. Желателно е периодично да се извършват изследвания като ОСТ , Ангио-ОСТ или цветна снимка с флуоресцин.

Лечението на диабетната ретинопатия зависи от стадият в който се намира. Възможно е приложение на лазер – терапия , поставяне на Anti-VGF препарати и хирургично лечение витректомия премахване на вътреочния кръвоизлив, както и за залепване на отлепената ретина

Очна клиника “Голев” Разполага с най-модерната апаратура за диагностика и лечение, както на диабетна ретинопатия така и на всички останали заболявания.

ОЧНА КЛИНИКА “ ГОЛЕВ ”

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково, бул.България 43
  • 0887 807 667
  • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
  • 0877 845 799
  • гр.Харманли, бул. България 46