КОЙ ИМПЛАНТ Е ПОДХОДЯЩ ЗА МЕН ?

Има три вида на вътреочни импланти за корекция на зрението:

  • За катаракта (вътрешно перде)
  • Вътреочни (имплантируеми) контактни лещи ( ICL)  за корекция на диоптрите при по – млади хора при , които не е възможно да се направи лазерна корекция на зрението.
  • Ирис клипс-лещи за операция на каратакта и рефрактивни аномалии

Вътреочни лещи при катаракта

Има различни модели на вътреочни лещи . Избора зависи от нуждите на пациента и претенциите за качество на зрение след поставяне на лещата.

МОНОФОКАЛНИ – ЕДНОФОКУСНИ ЛЕЩИ (MONOFOCAL LENS)
Монофокалните вътреочни лещи имат една точка за фокусиране и могат да предоставят ясно зрение за далеч. Въпреки подобреното зрение надалеч, пациентът все още ще има нужда да носи очила за определени дейности, като четене или работа с компютър.

МУЛТИФОКАЛНИ – МНОГОФОКУСНИ ЛЕЩИ (MULTIFOCAL LENS)
Мултифокалните лещи предоставят добро зрение не само наблизо, но и надалеч. Те са създадени със специален дизайн, позволяващ им да заместят потъмнялата естествена леща и да коригират пресбиопията (“старческото дълекогледство“).
С тях Вие ще виждате еднакво добре наблизо и надалеч без очила. Лещите имат вграден UV и допълнителен жълт филтър срещу опасната синя светлина.

ЛЕЩИ С УДЪЛЖЕН ФОКУС (EDOF)

Тези лещи се препоръчват на пациенти , които желаят да имат максимално добро качество на зрение на далечно и междинно разстояние. Особенно се препоръчват за пациенти , които работят през повечето време на компютър. Също така лещите имат вграден UV филтър и допълнителен жълт филтър срещу опасната синя светлина.

ЛЕЩИ КОРИГИРАЩИ АСТИГМАТИЗЪМ

Традиционната вътреочна леща, която се имплантира в окото на мястото на отстранената катаракта, помага за възвръщането на ясен образ, но не може да коригира астигматизма. Коригиращи очила, контактни лещи или дори допълнителна оперативна намеса са необходими, за да се докоригира зрението. Всяка от гореизброените вътреочни лещи може се поръяа с вграден астигматизъм . Те са специално разработени за пациенти с катаракта и роговичен астигматизъм.

Подобно на монофокалните лещи, и този вид лещи осигурява качествено зрение за далеч, с по-малка зависимост от очила. Мнозинството от пациенти обаче все още се налага да носят очила за активности като четене или работа с компютър. Те имат вградени UV и допълниелен жълт филтър срещу опасната синя светлина.

ПРЕДИМСТВАТА НА ЖЪЛТИЯ ФИЛТЪР!

Светлината ни позволява да възприемаме околната среда посредством зрителния процес. Съвременните открития сочат, че видимата светлина, и по специално високоенергийната синя светлина, също могат да бъдат важен фактор при развитието на увреждания на ретината, каквито са дегенеративните помътнявания, свързани със стареенето. Този вид заболяване е една от най-честите причини за загубата на зрителната острота.

След като детето навърши 4 години, светлинният ефект води до постепенно образуване на жълт пигмент в естествената леща. Това “пожълтяване” се увеличава с годините. То обаче не бива да се бърка с помътняването на лещата (катаракта). Жълтият пигмент на естествената леща действа като защитен филтър, който намалява проникващата в окото синя светлина, което пък намалява риска от ретинални увреждания.

С цел да предотвратят подобни увреждания, вътреочните лещи с жълт филтър притежават филтриращи свойства, които симулират тези на естествената леща. С отстраняването на естествената леща по време на операцията на катаракта, окото е лишено от своя естествен защитен филтър и не би трябвало да бъде оставено да се излага без защита на вредните ефекти на ултравиолетовата и синята светлина. Тези сини лъчи са част от спектъра на дневната светлина, а също се съдържат и в изкуствени светлинни източници като халогенните и флуоресцентните лампи, студийните прожектори, светкавиците, солариумните лампи и т.н.

ВЪТРЕОЧНА ( ИМПЛАНТИРУЕМА) КОНТАКТНА ЛЕЩИ (ICL)

Имплантируемата контактна леща (ICL) е допълнителна леща като контактната леща. За разлика от обикновените контактни лещи този вид на леща обаче се имплантира в окото. Тази специална леща е мека и малка и се поставя пред естествената леща. Операцията отнема не-повече от 15 минути. Тази леща е вътре във вашето око и може да бъде отстранена по всяка време по преценка на пациента или след поява на каратакта ( вътрешно перде) в бъдеще.  Имплантируемата контактна леща ICL може да коригира късогледство, далекогледство . Също така този вид на леща може да бъде поръчана и с астигматизъм.

ИРИС–КЛИПС ЛЕЩИ

Има два модела на ирис клипс лещи:

  • Артизан (Artisan)
  • Артифлекс

Този вид на лещи могат да бъдат поставени при афакични пациенти ( на които е премахната естествената леща) или на пациенти , които желаят да си коригират зрението но не могат да го направят чрез лазерна корекция на диоптрите. Тези лещи имат т.н нокти с които се залавят от дясната и лявата страна на ириса така че оптиката да пасне в центъра на ценицата и пациента да вижда добре.

Всепак лазерната корекция на зрението има и лимит . Не всеки пациент е подходящ за лазерна корекция на зрението. Някои имат тънка роговица, други по-високи диоптри , които не могат да се премахнат изцяло чрез лазер. При тези случаи можем да имплантираме ВЪТРЕОЧНА (ИМПЛАНТИРУЕМА) ICL , АРТИЗАН ИЛИ АРТИФЛЕКС ЛЕЩА .