Какво представлява процедурата крослинкинг (crosslinking) ?

 

Всички методи свързани с промяната на очилата, поставянето на меки контактни лещи или на твърди газ пропускливи лещи не лекуват причината за появата на кератоконус, а именно промяната в роговицата.

Крос Линкинг-а (Cross Linking) e най-новият, но и единствен работещ метод за не хирургично лечение на заболяването кератоконус. Това е процедура, при която развитието на това очно заболяване се забавя или стопира . Противопоказно е при пациенти с кератоконус да се извърши лазерна корекция на зрението.

Процедурата крослинкинг включва премахване на най-повърхностния слой на роговицата /епител/ и последващо накапване на капки Рибофлавин – витамин Б2.

 

Окото се облъчва с ултравиолетова светлина за 30 мин. След това се поставя мека контактна леща или превръзка за 4-5 дни докато оголената строма на роговицата се покрие отново с епител . Използват се антибиотични капки или очен мехлем.

Целта на Крослинкинга (Crosslinking) е да се създават нови колагенни връзки в роговицата и тъканта й да се заздрави.

След тази процедура намеса за лечение на кератоконус, която трае около 30 минути на око (около час за двете очи), пациентът е готов да се прибере в къщи. Хубаво е през първите дни да се носят слънчеви очила, за да се намали дразненето от слънчевата светлина.

Крослинкинга (Crosslinking) е едно наистина добро лечение без нуждата от очна операция.

ОЧНА КЛИНИКА “Д-Р ГОЛЕВ”

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково, бул.България 43
  • 0887807667
  • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
  • 0877845799
  • гр.Харманли, бул. България 46

Ако имате конкретен въпрос, чувствайте се свободни да го зададете. Вижте страницата Контакти за повече информация