Какво е Астигматизъм?

Астигматизмът представлява анатомично състояние на роговицата, при което тя няма правилна сферична форма, а по-скоро прилича на повърхността на топка за ръгби с две кривини – едната по-изпъкнала, а другата по-плоска. Пациентите с астигматизъм имат замъглено зрение понякога с по-близко или по-далеч разположени допълнителни образи. Степента на астигматизма зависи от разликата в пречупването на двете кривини и варира в различни граници. 30-40% от хората, носещи очила или контактни лещи, имат астигматизъм.

Когато светлината навлезе в очите на страдащите от астигматизъм хора, тя се пречупва в определена посока и осигурява видимост само към отделна част от фокусирания предмет. Независимо от разстоянието, на което се намират обектите, при наличие на астигматизъм те обикновено изглеждат размазани и неясни.

Астигматизмът може да бъде наследствен. Астигматизъм може да възникне и в резултат от натиска, който очните клепачи оказват върху роговицата на очите. Дължи се както на неправилната стойка, така и на работата в затворено и недобре осветено помещение, която изисква постоянно взиране.

Какви са симптомите?

Хората с астигматизъм често страдат от главоболие, преумора на очите и замъглено зрение, независимо от разстоянието, на което се намират предметите около тях. Осветлението от лампите през ноща е доста натоварващо, както и фаровете на колите винаги изглеждат доста силни . Въпреки че не е задължително изброените симптоми да са пряко свързани с наличието на астигматизъм, ако страдате от тях, най-добре се консултирайте със специалист, за да изолирате причината за тяхното проявление.

Лечение:

Как се лекува астигматизма ?

Целта на лечението на астигматизма е да помогне да се коригира проблема в зрението ви, чрез използване на коригиращи лещи или прилагане на рефрактивна хирургия.

Очила:  

  • Разнообразието на очила е широко и е въпрос на естетически и финансов избор. Очна клиника “Д-р Голев” предлага терапевтична корекция  със специални очила със стъкла с  т.н Релакс (RELAX). Дизайна на стъклото е направен така, че  да омекотява зрението като намали напрежението на очите. За повече информация по отношение на стъклата може да се обадите в нашата очна клиника.

   Контактни лещи

  • Голямо е и разнообразието от контактни лещи – има твърди, меки, за еднократна употреба, двуфокусни и т.н.

Лазерна корекция на диоптрите

  • С напредването и модернизацията на лазерите тази процедура вече става доста честа

За да научите повече за лазерната корекция проследете този ЛИНК!

Корекция с вътреочни лещи

  • Вътреочните лещи са доста добър избор за постоянна корекция на диоптрите. Те не се поставят само при наличие на катаракта . Те могат да бъдат поставени и при хора, които искат трайно решение на проблема с дииоприте особенно при тези , които имат високи диоптри.

За да научите повече за вътреочните лещи проследете този ЛИНК!

 

 

ОЧЕН МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР Д-Р ГОЛЕВ

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково, бул.България 43
  • 0887807667
  • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
  • 0877845799
  • гр.Харманли, бул. България 46

Ако имате конкретен въпрос, чувствайте се свободни да го зададете. Вижте страницата Контакти за повече информация