Какво е болест на Коутс?

Болестта на Коутс (ретинопатия на Коутс), Coats disease е вродено неоваскуларно заболяване на ретината. Ретината е богата на нерви тъкан (състояща се от светлочувствителни невроепителни клетки), покриваща задната част на окото, която предава нервни импулси към мозъка, което позволява на човек да вижда. Болестта на Коутс обикновено се характеризира с едностранно (95%), прогресивно развитие на абнормни съдове в ретината на засегнатите индивиди. Среща се по-често при мъже (най-малко 3:1), отколкото при жени, и при пациенти на възраст под 8 години, въпреки че е наблюдавано при кърмачета, както и при по-възрастни пациенти. Заболяването е описано за първи път през 1908 г от Джордж Коутс.

Морфологично болестта се разделя на 3 групи:

Група I – проявява се само масивен субретинален ексудат,

Група II се състои от очи с масивен субретинален ексудат, интра и субретинален кръвоизлив и ретинални съдови дилатации

Група III включва очи със субретинален ексудат и ретинални артериовенозни малформации. По-късно Фон Хипел (Von Hippel) разпознава група 3 като отделна единица, наречена ангиоматоза на ретината.

Симптоми:

При леки случаи може да се открие едно или две огнища на телеангиектазия на ретината обикновено в темпоралните хемисфери. Виждат се микроаневризми и задебеляване на съдовете на ретината. Засегнатите съдове показват неравномерно разширение с аневризми, които светят като крушка по време на флуоресцеинова ангиограма. Съдовото изтичане причинява твърди ексудати, които могат да бъдат периферни (близо до съдовите аномалии) или средно периферни и централни (при макулата). В макулата може да се забележи интраретинална или субретинална течност/ексудат. Ексудатите варират по размер и имат тенденция да заемат долния полюс, в резултат на което зрителната острота се намалява главно поради инфилтрация на фовеята, образуване на цистоиден макулен едем или дори ексудативно отлепване на ретината. Тези ексудати в крайна сметка причиняват дискоидни глиални белези и субретинална неоваскуларизация. Дълготраен субретинален ексудат може да причини повърхностни кристални отлагания. Може да се забележи метаплазия на пигментния епител на ретината със субретинална фиброза. Неоваскуларизацията на ретината е необичайна, но може да се появи в късните етапи.При деца ексудативното отделяне може да бъде булозно, неподвижно и да докосва задната капсула на лещата. Неравномерният калибър на телеангиектатични съдове, аневризми, субретинални ексудати и липса на калцификация при ултразвук го разграничава от ретинобластома. Диагноза – Освен задълбочена фундоскопия, която в крайна сметка установява диагнозата, могат да се използват няколко клинични теста.

Диагностика

Диагностичните изследвания включват OCT, ултразвук и флуоресцентна ангиография

Лечение

 • В минимални телеангиектатични съдове с малко или без ексудация и без непосредствена заплаха за зрението не е необходима терапия.
 • Лазерно лечение (ниска мощност, дълга продължителност, големи точкови изгаряния на телеангиектатичните съдове и аневризми, също така лазерна неперфузия на периферните капиляри според настройките на разпръснатия лазер) – при телеангиектазия с ексудация, но без или с минимална субретинална течност
 • Криотерапия – за ексудация със субретинална течност с такава дебелина, че крио реакцията може да достигне до ретината .
 • Витреоретинална хирургия – за обширно отлепване на ретината, което не позволява крио или лазер.
 • Енуклеация – болезнено сляпо око или когато ретинобластомът не може да бъде изключен чрез образна диагностика и клиничен преглед Анти-VEGF терапията е обещаваща, но профилът на безопасност за деца все още е неясен.
 • Интравитреален триамцинолон ацетонид – може да намали ексудацията, но има рискове от глаукома и катаракта.

Очна клиника “Голев” Разполага с най-модерната апаратура за диагностика и лечение, както на болест на Коутс на окото така и на всички останали заболявания.

ОЧНА КЛИНИКА “ ГОЛЕВ ”

 • 0877 505 151
 • гр.Хасково, бул.България 43
 • 0887 807 667
 • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
 • 0877 845 799
 • гр.Харманли, бул. България 46