Далекогледството е състояние, при което фокусът на наблюдавания предмет попада зад ретината. Дължи се на относително по – къса предно-задна ос или на по – слаба пречупвателна сила на оптичната система на окото. В зависимост от степента на далекогледството и възрастта на човека далекогледите хора могат да виждат добре и надалеч, и наблизо, поради способността на собствената им леща да променя положението на фокуса. Тези способности на лещата с годините отслабват и скритото дотогава далекогледство започва да се проявява със замъглено виждане, най-напред за близко, а след това и за далечно разстояние.

Симптоми на далекогледството

Типичните симптоми на съществуващо далекогледство са главоболие и бърза умора на очите. Появата на главоболие а напрежението често е вечер или след продължителна работа. Ако обаче късогледството се появи в ранна детска възраст, то трябва да се коригира бързо, за да се предотврати неправилното развитие на очите или мързеливо око .

Какви може да са усложненията от далекогледството?

Далекогледството може да се свърже с няколко проблеми като например:

 • Влошено качество на живот. Некоригираното далекогледство може да повлияе на качеството ви на живот.

Може да не успеете да изпълнявате ежедневните си задачи, както вие желаете. Вашето ограничено зрение може да засегне ежедневните ви дейности. При децата – нелекуваното далекогледство може да доведе до проблеми в обучението.

 •  Преумората. Некоригираното далекогледство може да доведе до кривогледство, което може да доведе до преумора на очите и главоболие.
 • Нарушена безопасност. За собствената си безопасност и тази на другите не карайте превозно средство и не работете с механично оборудване, ако имате проблем с некоригирано зрение.

Какво е лечението за далекогледството?
Целта на лечението на далекогледство е да помогне да се коригира проблема в зрението ви, чрез използване на коригиращи лещи или прилагане на рефрактивна хирургия.

При младите хора лечението не винаги е необходимо, защото очите са достатъчно гъвкави, за да компенсират състояние. Но с напредването на възрастта, лещата в окото става все по–малко гъвкава и в крайна сметка е вероятно да се наложи ползването на коригиращи лещи за подобряване на виждането на близо.

Видовете коригиращи лещи включват:

Очила

 • Разнообразието на очила е широко и е въпрос на естетически и финансов избор. Очна клиника “Д-р Голев” предлага терапевтична корекция при децата със специални очила със стъкла с  т.н Aкомода (ACCOMODA) и Релакс (RELAX). Дизайна на стъклото е направен така, че  да омекотява зрението като намали напрежението на очите. За повече информация по отношение на стъклата може да се обадите в нашата очна клиника.

 Контактни лещи

 • Голямо е и разнообразието от контактни лещи – има твърди, меки, едномесечни, тримесечни и т.н

Лазерна корекция на диоптрите

 • С напредването и модернизацията на лазерите тази процедура вече става доста честа

За да научите повече за лазерната корекция проследете този ЛИНК!

Корекция с вътреочни лещи

 • Вътреочните лещи са доста добър избор за постоянна корекция на диоптрите. Те не се поставят само при наличие на катаракта . Те могат да бъдат поставени и при хора, които искат трайно решение на проблема с дииоприте.

За да научите повече за вътреочните лещи проследете този ЛИНК!

ОЧЕН МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР Д-Р ГОЛЕВ

 • 0877 505 151
 • гр.Хасково, бул.България 43
 • 0887807667
 • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
 • 0877845799
 • гр.Харманли, бул. България 46

Ако имате конкретен въпрос, чувствайте се свободни да го зададете. Вижте страницата Контакти за повече информация