Катаракта

Развитието на катаракта (перде) е част от стареенето. Тя представлява помътняване на очната леща. Нормалната леща е прозрачна и фокусира светлината в задната част на окото. Когато се развива катаракта, зрението намалява. Повечето хора с катаракта имат такава и на двете очи, но понякога едното е с по-лошо зрение, защото всяка катаракта се развива в различна степен.

Ето някои от симптомите на катарактата:

-Замъглено виждане.

-Промяна в начина на възприемане на цветовете.

-Проблеми с нощното шофиране, поради заслепяване от насрещно движещите се.

-Проблеми със заслепяване от слънчевата светлина и лъчението на други светлинни източници.

-Двойно виждане с едното око.

Промяната в диоптрите на очилата или използването на увеличителни лупи може само временно да подобри зрението. С времето обаче те спират да помагат.

Хирургичното лечение на катарактата се състои в премахването на помътнялата леща и заменянето и с изкуствена. Преди развитието на съвременната микрохирургия с вътреочни импланти изходът от катаракталната хирургия е бил доста по-лош от този в наши дни. Очните хирурзи е трябвало да чакат катарактата да „узрее”, т.е. да помътнее в значителна степен, преди да предложат интервенция за премахването ú. В днешно време катарактата се оперира в доста по-ранни стадии от развитието й, като по този начин се намалява рискът при хирургичната интервенция.

Понастоящем има два типа операции за премахване на катарактата:

Екстракапсулна:

Хирургът премахва цялата леща, оставяйки задната част на лещената капсула. Недостатъкът на този тип операция се състои в това, че оперативният разрез трябва да е по-голям, което води до необходимостта от шевове и наличието на следоперативен астигматизъм.

Факоемулсификация:

Хирургът премахва лещата с помощта на специален наконечник с ултразвукови вълни. Предимствата са малкият разрез, който не налага шевове, по-бързото заздравяване и малък или липсващ постоперативен астигматизъм. Това е възможно благодарение на малката инцизия (разрез) на роговицата. Вътреочното налягане запечатва разреза, който впоследствие зараства без шевове.

За премахване на пердето предната част на лещената капсула се отстранява с много внимателно кръгово разкъсване (капсулорексис).

Уплътнената вътрешна част на лещата се раздробява с помощта на ултразвукови вълни и се изсмуква посредством вакуум през вече направения малък разрез.

Изкуствената вътреочна леща се вкарва сгъната през малкия отвор, като вътре в окото се разгъва и застава в запазената задна капсула на лещата.

Има много видове вътреочни импланти. В нашата клиника използваме два основни вида:

При повечето операции имплантираме монофокални лещи. При този тип лещи се получава много добра корекция на зрението за далечно разстояние. Поради това, че тези лещи имат фиксиран фокус, който обикновено се изчислява за виждане надалеч, пациентът трябва да ползва очила за четене или работа от близко разстояние.

При мултифокалните лещи се постига добра зрителна острота както за близко, така и за далечно разстояние, поради факта, че оптичните им свойства могат да разделят светлината на повече от един фокус при различна осветеност на околната среда.

За да научите повече за апаратите , вътреочните лещи и метода на отстраняване на катарактата (вътрешно перде)  , натиснете ТУК!