Какво е колобома на очите?

Колобомата е рядък очен дефект на очите. Бива вродена и придобита, която влошава зрението. Вродената колобома се случва на всеки 10 от 200 000 новородени. Значението на термина означава липса на очна тъкан (буквално „осакатяване“ и „орязване“. Придобитите колобоми, от друга страна, в повечето случаи са резултат от външно насилие. Такива ефекти са възможни, например, във връзка с хирургични интервенции на окото или злополуки

В зависимост от засегнатите структури, заболяването се проявява по определен начин:

  • Колобома на ирисът-  появява се малформация на зеницата, която придобива форма, подобна на ключалка.
  • Колобома на клепача – самият клепач се деформира частично или цялата си дебелина, оставяйки част от очната ябълка непокрита.

Въпреки че тези деформации са видими с просто око, те обикновено не водят до значителна загуба на зрение.

  •  Колобома на лещата –  вродена аномалия, която се дължи на дефект в развитието или липса на ресничестите връзки в някои от сегментите

Причини

В два от три случая причините са генетични: идентифицирани са гени, чиято мутация води до развитие на колобома.

Симптоми

Колобома в повечето случаи причинява различни дискомфорти или усложнения в очите на пациента. В този процес тези дискомфорти могат да ограничат ежедневието и живота на засегнатото лице и значително да намалят качеството на живот. В най-лошия случай засегнатото лице може да ослепее напълно. Степента на очните оплаквания обаче зависи силно от размера на колобома и неговата тежест. В повечето случаи има силна честота на ярка светлина, така че ирисът е повреден от тази честота. По същия начин може да има различни парализи и нарушения на чувствителността в лицето, които също могат да ограничат ежедневието на засегнатото лице. За съжаление, колобома не може да се лекува. Ако това е чисто козметична жалба, колобомата също може да бъде премахната. Въпреки това, парализата в зрителното поле трудно може да бъде лекувана..

Лечение

За съжаление, поради разнообразието от симптоми и участващи структури, няма универсална терапия за колобома

По-специално, формата на клепача може да бъде коригирана чрез операция, докато формите на ретината и зрителния нерв, които не са подложени на хирургична терапия, изискват периодични проверки за откриване на всякакви усложнения, които могат да възникнат с течение на времето (като отлепване на ретината). Ако колобомата е свързана с микрофталмия (едно или двете очи са по-малки от нормалното), може да се постави очна протеза за подобряване на симетрията и растежа на орбитата.

В случаите, когато зрението е особено увредено, особено ако са засегнати и двете очи, може да се извърши визуална рехабилитация, за да се извлече максимална полза от остатъчното зрение.

Очна клиника “Д-р Голев” Разполага с най-модерната апаратура за диагностика и лечение, както на колобома на очите така и на всички останали заболявания.

ОЧНА КЛИНИКА “Д-Р ГОЛЕВ”

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково, бул.България 43
  • 0887807667
  • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
  • 0877845799
  • гр.Харманли, бул. България 46