Мътнини в очите или плаващи очни мътнини, подвижни очни мътнини и „мушици в окото“), са белтъчни образувания, разположени в стъкловидното тяло на окото, които при преминаване на светлина хвърлят сянка върху ретината, поради което те се наблюдават от страдащия като подвижни образи. Стъловидното тяло е съставено от 99% вода и 2% колаген и хиалуронова киселина и има желеподобна консистенция.

            Какви са причините за появата на очните мътнини?

Плуващите мътнини се дължат на естественото стареене на стъкловидното тяло, част от задния очен сегмен. Често тези мътнини се виждат единствено в условията на ярка светлина, срещу сняг, ярко небе или бял таван. Мътнините в стъкловидното тяло могат да бъдат в различни размери и форми. Някои плаващи елементи изглеждат като малки точки, докато други изглеждат като нишки или малки мушички.

Обезпокоителни причини, които налагат спешна консултация със специалист-офталмолог са в следствие на задното отлепване на стъкловидното тяло. Това е сравнително често наблюдавано състояние и е причинено от свиването на стъкловидното тяло. Когато стъкловидното тяло се свива, то се измества от задната част на окото. Свиването на стъкловидното тяло е естествен процес на стареене и около 50% от хората на възраст около 60 години получават задно отлепване на стъкловидното тяло. Внезапното появяване на мътнини в едното око е първоначалния симптом. Тези мътнини обикновено са описвани като мушици, паяжина, запетая или кръг. Понякога задното отлепване на стъкловидното тяло е придружено от “светкавици” от страната на засегнатото око. Случва се тези “светкавици” да предхождат същинското отлепване с няколко дни или дори седмици. Понякога те се задържат на определено място с месеци.

В случай на момента на свиване и отлепване на стъкловидното тяло, то може да издърпа ретината и да доведе до разкъсване (руптура) на ретината в тези места. Около 50% от очите, които имат ретинално разкъсване оставени без лечение, развиват отлепване на ретината. То обикновено се наблюдава през първите 6 седмици от появата на мътнините. Появата на голям брой малки точици, наподобяващи “дъжд от сажди” заедно с другите мътнини, увеличава тревогата у пациента. Тези точици са червени кръвни клетки (Еритроцити), чиято поява в стъкловидното тяло говори за разкъсване на ретината и ретинален кръвоносен съд.

Най-често мътнините се появят при

 • Силно късогледство
 • Увеит
 • Отлепване на ретината
 • Отлепване на ципата (задна хиалоидея) на стъкловидното тяло
 • Токсоплазмоза
 • Инфекциозна мононуклеоза
 • Механична травма на окото
 • Кръвоизливи в стъкловидното тяло поради заболявания като диабетна ретинопатия,
 • Някои очни операции.

Лечение на плуващи мътнини в очите

В повечето случаи не е необходимо лечение на очните мътнини. Очен преглед от очен лекар е задължителен за да се изключи вероятно отлепване или разкъсване на ретината.  Ако се установи, че не са причинени от патологии на ретината, те не са риск за зрението и са напълно безобидни. При повечето очи, мътнините „избледняват“ за период от няколко седмици до няколко месеца. Най-често пациентите привикват към мътнините, които могат и да останат и ги забелязват само когато концентрират вниманието си върху тях. Препоръчва се приемане на витамини за очи, колаген и хиалуронова киселина .

За щастие в ерата на лазерите при сериозните притеснения от страна на пациентите, имат начин за премахване. Процедурата се нарича YAG лазерна витреолиза или YAG-витреолиза , която се извършва в нашата клиника . Процедурата трае няколко минути и се извършва в амбулаторни условия със специален апарат (YAG – лазер). Тя е безболезнена, така че пациентът може веднага да продължи обичайният си начин на живот. Разкъсването на мътнините се извършва с лазерни “изстрели” върху мътнините в стъкловидното тяло като те се разрушават и разграждат.

Оперативното лечение на очни мътнини не се практикува стандартно и е запазено за тежки случаи, при които мътнините силно затрудняват или възпрепятстват напълно ежедневните дейности на страдащия и качеството му на живот. Това се налага поради значителните асоциирани рискове. В този случай се пристъпва към витректомия – операция на задния очен сегмент, при която стъкловидното тяло се премахва изцяло или частично (само мътнините).

Очна клиника “Голев” разполага с най-модерните Yag лазер и апарат за витректомия за отстраняване на плуващите мътнини в очите.

ОЧНА КЛИНИКА “ ГОЛЕВ”

 • 0877 505 151
 • гр.Хасково, бул.България 43
 • 0887807667
 • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
 • 0877845799
 • гр.Харманли, бул. България 46