Какво е пресбиопия?  Пресбиопия (стар термин. старческо далекогледство)  е състояние, при което е налице нарушена способност за фокусиране на погледа на близо. Важно е да се отбележи, че всеки човек развива пресбиопия в определен етап от живота си. Обикновено симптомите се проявяват след 40-годишна възраст.

Първият и най-чест симптом на пресбиопия е затруднението при четене на ситен текст в условия на слаба осветеност. Това оплакване се засилва при продължително четене и натоварване на зрителния апарат (особено вечер). Някои хора дори се оплакват, че техните ръце не са „достатъчно дълги”, за да могат да държат на подходящо далечно разстояние четивото. При продължително четене могат да се появи сълзене и по-рядко болка в очите и челото, което да налага прекъсване на взирането в текста.

Пресбиопията както голяма част от другите рафракционни аномалии става много по-малко забележима за човека, когато той се намира на осветено място. Това е резултат от свиването на зеницата в условия на достатъчно светли помещения Състоянието подлежи на пълна корекция, но за това е нужно лечението да се провежда от офталмолог след основен преглед. Пресбиопия представлява един закономерен процес, при който след 40 годишна възраст човек загубва своята способност да вижда ясно близките обекти. Подобно на появата на бели коси и бръчки, пресбиопията е състояние, причинено от естествените процеси на стареене на тялото.

Първите симптоми се появяват обикновено във възрастовия диапазон между 40 и 43 години. Хора с нормално зрение развиват първите симптоми на пресбиопия средно на възраст около 42 години, като на 45-годишна възраст те обикновено не могат да четат без очила. При далекогледите хора това става по-ранно, а при късогледите пресбиопията настъпва по-късно. Всъщност способността да фокусираме близки предмети намалява прогресивно през целия живот – от раждането до дълбока старост.

На какво се дъжи това състояние?

Пресбиопията настъпва поради промени в еластичността на човешката леща. С процеса на стареенето в човешката леща се оформят процеси , които водят до промяна в нейната еластичност и прозрачност. Точните механизми за неговото възникване са все още неясни, въпреки че общоприетото мнение е, че се касае за дегенеративен процес, при който лещата на окото губи своята еластичност и поради това не може адекватно да променя своята пречупвателна способност. Въпреки че очният мускул ( цилиарно тяло) е достатъчко силен до края на човешкия живот , при неговата реакция на стягане, когато искаме да виждаме на близо , лещата не може да си промени формата следователно образа не е на фокус.

Как се лекува пресбиопията?

При младите пресбиопи лечение не винаги е необходимо, защото успяват да компенсират с леко отдалечаване на обекта на интерес въпреки че, е нежелателно очите да се пренатоварват и трябва поставяме очила ако имаме диоптри  . Но с напредването на възрастта, лещата в окото става все по–малко гъвкава и в крайна сметка е вероятно да се наложи ползването на коригиращи лещи за подобряване на виждането на близо.

 • Целта на лечението на далекогледство е да помогне да се коригира проблема в зрението ви, чрез използване на коригиращи лещи или прилагане на рефрактивна хирургия.

Очила

 • Разнообразието на очила е широко и е въпрос на естетически и финансов избор. Очна клиника “Д-р Голев” препоръчва се носят монофокални или прогресивни очила.  Дизайна на прогресивното стъкло е направен така, че  да омекотява зрението като намали напрежението на очите на всички разстояния. За повече информация по отношение на стъклата може да се обадите в нашата очна клиника.

 Контактни лещи

 • Голямо е и разнообразието от контактни лещи – има твърди, меки, едномесечни, тримесечни и т.н

Лазерна корекция на диоптрите

 • С напредването и модернизацията на лазерите тази процедура вече става доста честа

За да научите повече за лазерната корекция проследете този ЛИНК!

Корекция с вътреочни лещи

 • Вътреочните лещи са доста добър избор за постоянна корекция на диоптрите. Те не се поставят само при наличие на катаракта . Те могат да бъдат поставени и при хора, които искат трайно решение на проблема с дииоприте.

За да научите повече за вътреочните лещи проследете този ЛИНК!

ОЧЕН МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР Д-Р ГОЛЕВ

 • 0877 505 151
 • гр.Хасково, бул.България 43
 • 0887807667
 • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
 • 0877845799
 • гр.Харманли, бул. България 46

Ако имате конкретен въпрос, чувствайте се свободни да го зададете. Вижте страницата Контакти за повече информация