Диабетът е едно от най-разпространините хронични състояние на човека. Накратко представлява комплексно заболяване, резултат от невъзможността на тялото да прозивежда инсули – хормон, който пренася захарта от кръвта на клетките, където тя се използва за енерги. Без достатъчно инсулин остава прекалено много захар в кръвта. Пациентите с диабет в света са повече от 135млн.

Среща се при хора от различни възрастови групи, в това число хора в млада активна работоспособна възраст. Заболяването се разделя на два основни типа. “Тип 1” е по-характерен за младите, докато „тип 2“ засяга повече възрастните хора.

Диабетът може да предизвика появата на различни офталмологични изменения, като:

 • аномалии на роговицата
 • глаукома
 • неоваскуларизация на ириса
 • катаракта
 • появата на невропатии

Една от първите прояви е развитието в по-ранна възраст на катаракта (вътрешно перде), което се дължи на нарушения метаболизъм на естествената човешка леща при диабет. Вследствие тя помътнява и съответно пациентите се оплакват от намалено зрение.

За щастие това е обратимо състояние с помощта на съвременната катарактална хирургия.

Основен очен проблем е обаче развиването на т.нар. диабетна ретинопатия, която при лош контрол и в напреднал стадий може да доведе до слепота. Когато дълго време нивата на кръвната захар остават повишени, сърдечно-съдовата система се уврежда. Засягат се и кръвоносните съдове, които хранят ретината – слой от светлочувствителна тъкан, очертаваща задната част на окото. Увредените съдове могат да провокират поява на кръвоизливи, задръжка на течности, които излизат от съдовете и се задържат в ретината.

При лош контрол на диабета и липса на лечение болестното състояние навлиза в следващ стадий. Характерно за него е, че сериозно се руши кръвообращението в светлочувствителната тъкан, където може да възникне остра нужда от кислород. За да преодолее появилия се недостиг, организмът реагира с образуване на нови кръвоносни съдове. Този процес е известен като неоваскуларизация и се свързва с усилено кървене в ретината. Ако настъпи късната, тежка форма на диабетното усложнение, мощно се разрастват новообразуваните съдове.

При съмнения за диабетна ретинопатия при прегледа се търсят:

 • ненормално разраснали се кръвоносни съдове;
 • оток на ретината, кръвоизливи в нея;
 • проблеми в стъкловидното тяло;
 • аномалии на очния нерв.

Основна диагностична процедура е т.нар. флуоресцеинова ангиография. По лекарско предписание може да се проведе изследване, наречено оптична кохерентна томография.

Ако развитието на диабетна ретинопатия е леко или умерено, може да се забави чрез добър контрол на кръвната захар. В тежките случаи обаче се налага оперативна намеса. Може да се направи фотокоагулация. Прилага се и т.нар. витректомия – хирургична процедура, чрез която се отстранява стъкловидното тяло през малък отвор в окото.

Кога е необходимо да се посети специалист

Когато диабетът е окончателно установен, не бива да се пренебрегва необходимостта от консултация с лекар – специалист по офталмология. Всеки, който е на възраст над 10 години и страда от инсулинозависим диабет (Тип 1), следва да се подложи на обстоен очен преглед в рамките на пет години след откриване на обменното заболяване. А при диабет от Тип 2 първоначалният очен преглед трябва да се извърши незабавно – често в тези случаи е започнало развитието на диабетна ретинопатия.

Ако няма данни за това усложнение, след първия преглед, срещите с офталмолог е добре да се осъществяват веднъж годишно.

Очна клиника “Голев” Разполага с най-модерната апаратура за диагностика и лечение, както на диабетна ретинопатия така и на всички останали заболявания.

ОЧНА КЛИНИКА “ ГОЛЕВ ”

 • 0877 505 151
 • гр.Хасково, бул.България 43
 • 0887 807 667
 • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
 • 0877 845 799
 • гр.Харманли, бул. България 46