Какво е ретробулбарен неврит?

Ретробулбарния неврит е форма на неврит на зрителния нерв, при който се възпалява тази част на нерва, която е разположена в задната част на окото.

Причина?

Причинява се от  от инфекции, като менингит, сифилис, вирусни инфекции; множествена склероза; тумори; прием на някои лекарства; излагане на различни химични вещества. Въпреки това, в много случаи причината е неизвестна.

Симптоми?

Симптомите са едностранно (рядко двустранно) намаление на зрението при нормален офталмоскопски вид на диска на зрителния нерв. При прегледа „Болният не вижда, но и лекарят не вижда нищо в очното дъно”. Налице са също симптоми като болка, която се засилва при движение на очната ябълка. Тя може да предшества намалената зрителна острота, продължаваща няколко седмици. Налице е разстройство в цветното зрение (най-често за червения цвят), както и отслабване на зеничната реакция на светлина.

            Причините за възпалителната реакция в зрителния нерв се предизвиква от цитомегаловируси, които отключват автоимунни процеси с увреждане на нервните влакна впоследствие. По-рядко тази болест се развива в резултат на бактериалната инфекция. Една от най-разпространените причини за ретробулбарен неврит е множествена склероза.

            Диагнозата се поставя след пълен очен преглед, при който се прави изследване с офталмоскоп, изследване на зрителната острота, и периметрия. Изследванията се допълват с неврологичен преглед, оценка на зрителните потенциали, ЯМР на главния мозък и т.н.

Лечение

Лечението трябва да започне незабавно след поставяне на диагнозата. То се осъществява най-често с кортикостероиди по схема (венозно през първите 3 дни, след което поддържаща доза перорален препарат). Може да се приложат имуномодулатори. Задължителен е прегелед при очен лекар.

Очна клиника “Д-р Голев” Разполага с най-модерната апаратура за диагностика и лечение, както на ретробулбарен невриттака и на всички останали заболявания.

ОЧНА КЛИНИКА “Д-Р ГОЛЕВ”

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково, бул.България 43
  • 0887807667
  • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
  • 0877845799
  • гр.Харманли, бул. България 46