Трахомата (гранулозен конюнктивит, египетска офталмия, ослепяваща трахома), е инфекциозно заболяване, което се причинявано от бактерията Хламидия трахоматис (Chlamydia trachomatis).

Този патогенен микроорганизъм се размножава в епителните клетки и образува типични цитоплазмени включвания. Трахомата е често разпространено заболяване в 53 страни от Африка, Азия, Централна и Южна Америка. Тя се появява сред нискокултурното население, където не се спазват хигиено-санитарните правила. Предава се от човек на човек посредством ръцете, предметите на бита. Обикновено трахомата протича бавно и продължава с години, но се наблюдават и остри форми, за които се предполага, че са проява на вторична инфекция.

След попадане на патогена се причинява конюнктивит и кератит. Това води до загрубяване на конюнктивата, а при обхващане на роговицата във възпалителния процес много бързо се развива слепота. Входна врата на инфекцията е конюктивата, където причинителят се прикрепва и размножава. Появват се бели туморовидни разраствания – сиво-бели фоликули с размер около 1 mm в долната повърхност на горния клепач. В активния стадий на трахома често има изтичане на секрет от окото. Вторично може да се насложи и бактериална инфекция.

Трахомата да се разделя според патоанатомичната характеристика на следните стадии:

 • начална трахома – наличие на пет или повече фоликула с размер под 0,5 mm по конюнктивата на горния клепач
 • активна трахома – папиларна хипертрофия и възпалително задебеляване на конюнктивата на горния клепач, притискаща повече от половината дълбоки съдове на конюнктивата
 • цикатрициална трахома – Наличие на белези по конюнктивата на клепача
 • трихиазис – опадане на миглите или обръщане на мигления ръб на клепача към очната ябълка
 • потъмняване на роговицата – роговицата потъмнява и размива част от зрителното поле
 • Най-тежкото усложнение на трахома е язва на роговицата и слепота, което е резултат на трихиазис с насложена бактериална инфекция.

Кои са симптомите при трахома

Сърбеж, дразнене или сълзене от очите, особено ако наскоро сте пътували в области, където трахома е често срещано заболяване посетете вашият офталмолог. Трахомата е заразно заболяване, и трябва да се лекува възможно най-скоро, за да се предотвратят по-нататъшни инфекции

Лечение на трахома

Тъй като трахомата е бактериално заболяване, тя се счита за добре лечима, при условие че лечението се извършва своевременно. Това може да включи лечението едновременно на цели групи от хора, за които се знае, че сред тях е разпространено заболяването .Възможностите за лечение включват перорален прием на азитромицин или локално лечение с тетрациклин, прилагат се изкуствени сълзи и гел.

Трахомата се счита до голяма степен за унищожена в Европа. Това се дължи главно на високите хигиенни стандарти. Това обаче не включва само редовно измиване на ръцете. Рисковите групи са хората, които използват контактни лещи.

Очна клиника “Д-р Голев” Разполага с най-модерната апаратура за диагностика и лечение, както при трахома на окото така и на всички останали заболявания.

ОЧНА КЛИНИКА “ ГОЛЕВ ”

 • 0877 505 151
 • гр.Хасково, бул.България 43
 • 0887 807 667
 • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
 • 0877 845 799
 • гр.Харманли, бул. България 46