АСТИГМАТИЗЪМ – ИМА ЛИ МЯСТО ЗА ПАНИКА

Статия на Д-р Д.Голев

Астигматизмът е често срещано очно заболяване, което се коригира с помощта на очила, контактни лещи или оперативна намеса. При астигматизма се наблюдава неправилна извивка на роговицата на окото.

Когато светлината навлезе в очите на страдащите от астигматизъм хора, тя се пречупва в определена посока и осигурява видимост само към отделна част от фокусирания предмет. Независимо от разстоянието, на което се намират обектите, при наличие на астигматизъм те обикновено изглеждат размазани и неясни.

Астигматизмът може да бъде наследствен. Астигматизъм може да възникне и в резултат от натиска, който очните клепачи оказват върху роговицата на очите. Дължи се както на неправилната стойка, така и на работата в затворено и недобре осветено помещение, която изисква постоянно взиране.

Хората с астигматизъм често страдат от главоболие, преумора на очите и замъглено зрение, независимо от разстоянието, на което се намират предметите около тях. Въпреки че не е задължително изброените симптоми да са пряко свързани с наличието на астигматизъм, ако страдате от тях, най-добре се консултирайте със специалист, за да изолирате причината за тяхното проявление.

Тъй като заболяването се развива сравнително бавно, необходимо е да преминавате през очен преглед поне веднъж годишно. Ако страдате от умерена до висока степен на астигматизъм според индивидуалните ви нужди ще ви бъдат предписани подходящи очила или контактни лещи.

ОЧЕН МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР Д-Р ГОЛЕВ

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково, бул.България 43
  • 0887807667
  • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
  • 0877845799
  • гр.Харманли, бул. България 46

Ако имате конкретен въпрос, чувствайте се свободни да го зададете. Вижте страницата Контакти за повече информация

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *