АСТИГМАТИЗЪМ – ИМА ЛИ МЯСТО ЗА ПАНИКА

Астигматизмът е често срещано очно заболяване, което се коригира с помощта на очила, контактни лещи или оперативна намеса. При астигматизма се наблюдава неправилна извивка на роговицата на окото.

Когато светлината навлезе в очите на страдащите от астигматизъм хора, тя се пречупва в определена посока и осигурява видимост само към отделна част от фокусирания предмет. Независимо от разстоянието, на което се намират обектите, при наличие на астигматизъм те обикновено изглеждат размазани и неясни.

Астигматизмът може да бъде наследствен. Астигматизъм може да възникне и в резултат от натиска, който очните клепачи оказват върху роговицата на очите. Дължи се както на неправилната стойка, така и на работата в затворено и недобре осветено помещение, която изисква постоянно взиране.

Хората с астигматизъм често страдат от главоболие, преумора на очите и замъглено зрение, независимо от разстоянието, на което се намират предметите около тях. Въпреки че не е задължително изброените симптоми да са пряко свързани с наличието на астигматизъм, ако страдате от тях, най-добре се консултирайте със специалист, за да изолирате причината за тяхното проявление.

Тъй като заболяването се развива сравнително бавно, необходимо е да преминавате през очен преглед поне веднъж годишно. Ако страдате от умерена до висока степен на астигматизъм според индивидуалните ви нужди ще ви бъдат предписани подходящи очила или контактни лещи.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *