Безплатен скрининг за хора със захарен диабет

Днес на диабета се гледа като на обикновено заболяване, като на част на нашето „болнично” ежедневие. Защо?

Това е една много честа болест и всеки казва: „Е, и съседът го има. То се развива бавно, ще живея достатъчно дълго докато…..нещо стане!”

За жалост и доста лекари си мислят така: „ Е, здрав си, имаш „малко диабет” и „малко хипертония”.

Анализирайки статистиката на хората с диабет в страната, както и тази на пациентите с диабетна ретинопатия , (сериозно очно усложнение на диабета) в Европа и САЩ, в Очен център „Д-р Голев” тотално променихме стратегията в лечението на пациентите с диабет.

Защо в България има толкова много хора с очни усложнения от диабета – кръвоизливи в окото, отлепване на ретината , увреждане на зрителния нерв? Защо толкова много хора ослепяват за кратко време ? Защо това не се случва в Европа и САЩ?

Истината е една: късна диагноза на диабета и очните му усложнения, невъзможност на пациентите да бъдат по-често преглеждани, липса на професионален контакт между личните лекари, ендокринолозите и очните специалисти. НЗОК не финансира достатъчно профилактиката, диагностиката и лечението на очния диабет. Фирмите произвеждащи медикаменти за диабетиците „изсмукват” финансите на държавата за лечението им. Не съществува законова база, която да задължи (респективно санкционира) личните лекари, ендокринолозите и очните специалисти при случаите на открит диабет и закъснели диагностика и лечение.

Според правилата на „добрата медицинска практика”, когато е открит пациент с диабет от личния лекар или ендокринолога, той следва до 6 месеца да се консултира с офталмолог. А трябва да имаме предвид, че често диагноза се поставя доста по-късно от началото на заболяването. Личният лекар и ендокринологът не могат да преценят дали вече има усложнения. Парадоксално, но е факт, че често очният лекар открива диабетни усложнения в очите, и тогава изпраща пациента при личния лекар и ендокринолога.

Какво правим в Очен център „Д-р Голев” ?

Ние често имаме срещи с личните лекари, като се стараем да създадем постоянен контакт с тях по отношение на тези пациенти. .

Кой е правилният път? Тези пациенти следва да се изследват подробно : прави се ангиография на ретиналните съдове, евентуално лазерно сканиране на жълтото петно.

При липса на добро оросяване на ретината се предлага лазерно лечение. Ако е на лице оток на макулата, се предприема лечение със специален кортизонов препарат, блокиращ дефектните кръвоносни съдове.

Ние сме освен това в постоянен контакт с водещите ендокринолози . Те ни помагат да коригираме медикаментозната терапия на нашите пациенти, защото колебанията в кръвно – захарния профил при тях, много често води до съдо-разрушаване на ретиналните структури.

Така пациентът остава в „триъгълника”: личен лекар, ендокринолог и очен специалист.

Ето достатъчно много причини, за да си обясним защо българските диабетици ослепяват за кратък период.

Очен център “Д-р Голев” си е поставила за цел, да помогне на всички тези хора. Центъра е отворен всеки ден за безплатен скрининг за хората с диабет , както и за тези при които има съмнение за това заболяване (родители с диабет, наднормено тегло и др.)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *