Безсънието води до очни заболявания

Д-р Димитър Голев – четиво за 3 минути 

Безсънието предизвиква инциденти. Именно това е причината за някои от най-големите трагедии в историята на човечеството. Научно е доказано, че безсънието увеличава времето за реакция повече от колкото алкохола.

Липсата на сън ни прави непълноценни. Ролята на съня в ежедневието е огромна и има важно значение за и върху мисловната дейност и възможността ни да учим или запомняме. Вниманието и концентрацията спадат с пъти, когато на лице е сън по-кратък от 6 часа.

Хората страдащи от безсъние имат по-бледа кожа и тъмни кръгове под очите. Факта се обяснява с това, че при липса на достастъчно сън тялото синтезира по-голямо количество кортизол, който от своя страна унижожава колагена. Колагенът е протеинът, който поддържа кожата глада и еластична.

Доказано е че нестабилният и недостатъчен сън предизвиква замъглено зрение и дискомфорт в очите. Въпреки че това условие не е сериозен медицински проблем в хронични стадии то е предпоставка за значителни проблеми с очите в бъдеще.
Недостигът на сън поражда и глаукома – втората най-разпространена причина за развитието на необратима слепота, твърдят американските учени.

Човек, който редовно не се наспива, може да развие исхемична оптична невропатия – съдово поражение на очния нерв, характеризиращо се с изгубване на зрението на едното око.

Липсата на спокоен сън може да доведе и до папиледем – оток на зрителния нерв поради повишеното вътречерепно налягане, което постепенно влошава зрението

Доказано е че липсата на сън удоява двойно риска от смърт поради някаква причина – най-често болест.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *