Безсънието води до очни заболявания

Д-р Димитър Голев – четиво за 3 минути 

Липсата на сън ни прави непълноценни разказва Д-р Димитър Голев – началник на Очна клиника “Голев” . Ролята на съня в ежедневието е огромна и има важно значение за и върху мисловната дейност и възможността ни да учим или запомняме. Вниманието и концентрацията спадат с пъти, когато на лице е сън по-кратък от 6 часа.

Безсънието често предизвиква инциденти. Именно това е причината за някои от най-големите трагедии в историята на човечеството. Научно е доказано, че безсънието увеличава времето за реакция повече от колкото алкохола.

Хората страдащи от безсъние имат по-бледа кожа и тъмни кръгове под очите. Факта се обяснява с това, че при липса на достастъчно сън тялото синтезира по-голямо количество кортизол, който от своя страна унижожава колагена. Колагенът е протеинът, който поддържа кожата глада и еластична. 

Доказано е че нестабилният и недостатъчен сън предизвиква замъглено зрение и дискомфорт в очите. Въпреки че това условие не е сериозен медицински проблем в хронични стадии то е предпоставка за значителни проблеми с очите в бъдеще.
Недостигът на сън може да доведе  и до глаукома – втората най-разпространена причина за развитието на необратима слепота, твърдят американските учени.

Липсата на спокоен сън може да доведе и до папилит – оток на зрителния нерв поради повишеното вътречерепно налягане, което постепенно влошава зрението

Човек, който редовно не се наспива, може да развие исхемична оптична невропатия – съдово поражение на очния нерв, характеризиращо се с изгубване на зрението на едното око.

Доказано е че липсата на сън удвоява двойно риска от смърт поради някаква причина – най-често болест.

Какъв в извода? 

Обръщайте повече внимание на сънят ви и ходете поне веднъж годишно на очен контролен преглед. 

ОЧНА КЛИНИКА “ ГОЛЕВ ”

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково, бул.България 43
  • 0887 807 667
  • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
  • 0877 845 799
  • гр.Харманли, бул. България 46
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *