Всяко четвърто дете от Димитровградските детски градини има очен проблем

Д-р Димитър Голев заедно със съдействието на Лайънс клуб направиха скрининг на всички детски градини в Димитровград. Скрининга бе направен на над 300 деца с помощ на най – модерения апарат за изследване на зрението на деца. Получените резултати от изследванието от апарата сочат, че всяко четвърто дете има  очен преблем . Следователно на родителите на децата им беше препоръчано децата да минат  очен преглед на кабинет за разширяване на зениците за доуточнение.

Всеки родител трябва да има набор от знания за възможните проблеми със зрението при децата. Профилактичните прегледи са гаранция за ранното им откриване и успешно лечение. Още повече, че зрението е едно от петте сетива и има важна роля за развитието на детето в училище. При периодичните очни прегледи може да се открие късогледство, далекогледство и/или астигматизъм, преценява се дали очите се развиват правилно или, има мързеливо око, кривогледство или друго нарушение на т.нар.бинокулярно зрение, което няма да позволи обектите в пространството да бъдат правилно и нормално възприемани от мозъка.

В ранните години трябва да сте сигурни, че двете очи на детето работят в екип. При най-малки съмнения, посетете очен специалист. В противен случай зрението може да остане лошо през целия живот. Според статистически данни на офталмолози 5-10% от децата в предучилищна възраст и 25% от учениците имат очен проблем. Това е всяко четвърто дете! Експертите от Световната здравна организация (СЗО) отбелязват, че 2% от детската популация страда от “мързеливи очи”. Очен център “д-р Голев” разполага с най – модерната апаратура за проверка на зрението дори и на бебета. Според Американската оптометрична академия първият очен преглед при деца трябва да бъде направен на 6-месечна възраст, след това на две, три  години и преди да постъпи детето в училище. За учениците препоръките са за преглед са веднъж годишно.

Децата, които имат очни проблеми, трябва да бъдат преглеждани според лечебния план на очния специалист“, съветва офталмологът д-р Димитър Голев. Той изброява следните симптоми за възможни проблеми със зрението на децата от 3 до 6-годишна възраст:

1. Сяда твърде близо до телевизора
2. Държи книгата много близо
3. Криви си главата, за да вижда по-добре
4. Присвива си очите и е чувствително към светлина;
5. Често има сълзене;
6. Затваря едното си око, за да чете или гледа телевизи;
7. Избягва занимания, които изискват по-добро зрение наблизо като рисуване и четене или надалече – различни игри;
8. Оплаква се от главоболие или уморени очи.

Заведете детето си на очен преглед при лекар, ако забележите, който и да е от тези симптоми, призовава д-р Голев.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *