Далтонизъм – цветна слепота

Цветната слепота, позната още като дисхроматопсия, е аномалия, при която не може да различавате само някои или всички от трите основни цвята, към които е чувствително окото – червен, син и зелен.


Като синоним на това състояние често се използва и термина далтонизъм, въпреки че той се отнася до точно определен вид цветна слепота. Терминът идва от името на английския химик Джон Далтон – първият, който описва цветната слепота и сам страда от нея.

При цветната слепота има нарушение на функцията на конусите (едни от чувствителните клетки в очите), съдържащи пигмента йодопсин, който отговаря за възприемането на цветовете, докато пигментът родопсин, съдържащ се в пръчиците позволява различаването на светлини и сенки.

При хората (аномални трихомати), които различават трите основни цвята – зелено, червено и синьо, има слабо нарушение в чувствителността на конусите. При дихроматите пък има частична или пълна липса на някои от конусите, при което хората различават само два от основните цветове.

На какво се дължи цветната слепота?

Най-често далтонизмът е в резултата на генетично унаследяване (вроден далтонизъм), като се предава от майка на син. Ето защо заболяването е по-често срещано при момчетата, а най-често е нарушено възприятието към зеления цвят. Други причини за цветната слепота могат да бъдат черепно-мозъчна травма, нараняване на очите, ретината и очния нерв, недостиг на витамин А, отравяне със стрихнин или тежки метали. В тези случаи говорим за придобит далтонизъм.

Диагнозата се поставя след очен преглед и тест на Ишихара – изображения от цветни точици, сред които хората с нормално зрение трябва да видят дадена цифра или фигура, докато далтонистите не могат.

Понякога на далтонистите се предписват цветни лещи или очила, за да се нормализира до известна степен възприятието за цветове.

По-долу ще видите снимки които показват как виждат хората със различна цветна слепота

color blindness

color blindness

color blindness

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *