Как пушенето уврежда очите ни?

Четиво за 3 минути – Д-р Димитър Голев

Цигареният дим е изключително токсичен, съдържащ около 4,000 активни съединения, включително катран, полициклични ароматни въглеводороди, формалдехид, въглероден окис и тежки метали. Неговите ефекти върху белите дробове и сърцето са добре установени от медицински изследователи и са добре известни.

Не толкова добре известни са вредните ефекти от пушенето върху зрението ви. Пушенето е пряко свързано с две от водещите причини за загуба на зрението, катаракта и дегенерация на макулата . Пушенето също причинява или допринася за редица други здравословни проблеми с очите разказва Д-р Димитър Голев.

Връзката между тютюнопушенето и катаракта (вътрешно перде)

Научно е установено че пушачите имат двойно по-голям риск от развитие на катаракта в сравнение с непушачите. Този риск е троен за заклетите пушачи. В действителност, лекарите са открили специална връзка между катарактата и броят на цигарите който пушите – колкото повече пушите  толкова е по-голям шансът да развиете катаракта.

Пушенето на цигари допринася за оформяне на катаракта чрез промяна на клетките на лещата чрез окисление. Също има доказателство, че пушенето води до натрупване на тежки метали като кадмий в лещата.

Пушенето и макулната дегенерация: Каква е връзката?

Пушенето също така увеличава риска от развитие на макулна дегенерация на човека. Изследванията са установили, че пушачите са изправени пред риска от развитие на дегенерация на макулата която е от два до четири пъти по-голяма от тази на хора които никога не са пушили. Повишен е рискът от дегенерация на макулата при хора които не пушат но често са изложени на цигарен дим.

Макулната дегенерация е свързана с разпад на макулата, централната част на ретината която ни позволява да възприемаме финните детайли. Както макулата се износва така и хората почват да изпитват чувство за размазване, изкривяване на образа и тъмни петна.

Пушенето помага за развитие на макулна дегенерация, чрез намаляне на притока на кръв към ретината и увеличава  ефектът на окисление на клетките на макулата.

Другите очни проблеми свързани с тютюнопушенето са:

  • диабетна ретинопатия
  • сухи очи
  • увреждане на зрителния нерв
  • конюнктивит

Какво можете да направите?

Има надежда за пушачите които искат да се избегнат свързаната с пушенето загуба на зрението. При отказване на цигарите се подобряват шансовете за образуване  на очни заболявания. Хора отказали се от  тютюнопушенето  рискът от образуване на макулна дегенерация след една година пада на 6-7%.

Същото важи и за катаракта. Очите могат да се лекуват от щетите нанесени от пушенето на цигари макар и много бавно. Лицата които са отказали цигарите за 25 години имат 20%  по-нисък риск от образуване на катаракта.

ОЧЕН МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР Д-Р ГОЛЕВ

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково, бул.България 43
  • 0887807667
  • гр.Димитровград, бул. Трети Март 2/Д
  • 0877845799
  • гр.Харманли, бул. България 46

ЗА ДА ЗАПАЗИТЕ ЧАС ЗА ПРЕГЛЕД ОНЛАЙН НАТИСНЕТЕ ТУК!

Ако имате конкретен въпрос, чувствайте се свободни да го зададете. Вижте страницата Контакти за повече информация

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *